De ‘klik’ die je ervaart bij sommige mensen, waar vriendschap uit kan ontstaan: bestaat die echt of beelden we ons dat in? Kunnen we in hersenonderzoek zien welke proefpersonen bevriend zijn met elkaar? En is vriendschap behalve gezellig ook gezond voor ons brein?
Getuige Hilde vertelt over vrienden maken, tijd voor je vrienden maken en over met je vrienden een werkbare definitie van vriendschap maken. Eva en Maaike laten zich inspireren door Marie-Anne Vanderhasselt, prof en onderzoeker aan de Ugent die in haar boek een helder overzicht geeft van psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek naar vriendschap. En we doen een oefening om te zien wie nu eigenlijk onze échte vrienden zijn.
Een aflevering over hersen-synchroniciteit, het vermogen om te ruiken wie bij je past en het slim besteden van je sociale budget.
Extra bronnen:
- Dit seizoen is een samenwerking tussen BNG en Breinwijzer vzw
- Hier vind je het onderzoeksprofiel van Prof. Dr. Marie-Anne Vanderhasselt
- Vanderhasselt schreef het heldere en toegankelijke boek ‘Je bent een vriend van mij’: je vindt in de uitgebreide bibliografie alle onderzoek waar we in deze aflevering naar verwijzen
- we bespraken vriendschappelijke liefde al eerder met Prof. Dr. Dirk De Ridder in deze Studio Brein aflevering
More episodes from "Studio Brein"
Don't miss an episode of “Studio Brein” and subscribe to it in the GetPodcast app.