Radio Ramkraak podcast

#49 TBS dreigt voor ex-studente tandheelkunde: Vrouw achtervolgde slachtoffers tot op het schoolplein

31/05/2024
0:00
20:32
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

Een jonge vrouw poseert met een speelgoedpistool in een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Even mijn wapen laden voor de bibliothecaresse weer komt storen’, is te lezen bij het filmpje. Alle alarmbellen gaan af bij de universiteit en het UMCG. „Na de aanslag in Rotterdam, kregen deze beelden een hele andere lading”, vertelt verslaggever Sander Dekker in onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

In september vorig jaar pleegde Fouad L. een aanslag in Rotterdam, nadat zijn opleiding hem ongeschikt achtte om arts te worden. Hij schoot een docent en zijn buren dood. Sander: „Je kunt je voorstellen dat de angst er goed in zat bij het UMCG en de RUG, want dit verhaal vertoont gelijkenissen.”

Medewerkers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) worden al jaren gestalkt door een oud-studente tandheelkunde. De 28-jarige vrouw mocht niet beginnen aan het praktische deel van haar opleiding. „Volgens de universiteit kwam ze vaak te laat of was afwezig, communiceerde slecht en had gebrek aan zelfreflectie”, vertelt Sander.

Vanaf het moment dat vrouw van haar opleiding is gestuurd, bleef ze academische medewerkers opzoeken. De vrouw is ervan overtuigd dat de universiteit een groot complot tegen haar beraamd. Regelmatig viel de oud-studente artsen en leraren lastig op het werk, waarbij ze hen toeschreeuwde, intimideerde en bedreigde. Zo gooide ze koffie over een vrouw heen en smeet met eieren naar ramen van een kantoor.

De RUG huurde extra beveiligers in om personeel tegen de vrouw te beschermen en een keer is ze onder politiebegeleiding een gebouw van de universiteit uitgezet. „De rechter legde haar een contactverbod op, maar daar hield zij zich niet aan. Ik heb begrepen dat zij op het schoolplein werd gezien op het moment dat medewerkers van de RUG hun kinderen van school haalden”, zegt Sander.

Sinds november zit de oud-studente vast in afwachting van een psychologischonderzoek, maar zelfs vanuit de gevangenis gaat de vrouw door met haar praktijken en verstuurt ze brieven. Justitie sluit niet uit tbs te gaan eisen tegen de vrouw.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"