Radio Ramkraak podcast

#48 Drugsdealer is overal, politie komt ogen en oren tekort: 'Crimineel heeft volop kansen in Friesland'

24/05/2024
0:00
33:56
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

Pakketjes met drugs die ‘s nachts worden gedropt boven de landingsbaan van Ameland Airport en drugssmokkel op de veerboot naar Terschelling. Verhalen over drugshandel in Friesland zijn er genoeg, maar toezicht ontbreekt. „Criminelen hebben vrij baan”, zegt verslaggever Wietske Koen in onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

De verhalen over drugssmokkel naar de waddeneilanden staan in het rapport ‘Ondermijning in Fryslân’, een analyse van de aanpak van ondermijning in zeventien Friese gemeenten’. Het rapport werd vorige week gepresenteerd. „Waarom vind je drugs op de waddeneilanden zo fascinerend? In het stuk staan veel interessantere dingen”, zegt verslaggever Bart Olmer tegen podcast host Jeroen Kelderman.

„Drugs zijn overal, dus ook op de eilanden. Waarom zou het daar anders zijn dan in Lemmer of Midden-Drenthe”, aldus Bart. „Wat mij opvalt is het anti-overheid sentiment dat je ook in Friesland ziet. De onderzoekers schrijven over gesloten gemeenschappen van vissers of agrariërs. Mensen die niet naar de politie of de gemeente stappen als ze iets zien dat niet klopt.”

‘Ondermijning in Fryslân’ is het vierde ondermijningsrapport in Noord-Nederland. Eeder werden de stad Groningen, het platteland van Groningen en Leeuwarden onder de lopen genomen. „Opnieuw ligt hier een reclamefolder voor criminelen”, zegt Bart. „Criminelen, kom naar het noorden. Het wemelt hier van de kansen.”

Het platteland is dun bevolkt, met name het noorden van Friesland. „De pakkans is gering, want de politie of gemeentelijke handhavers zijn afwezig”, zegt Wietske. „De dealers zijn overal. In het rapport staat ook dat dealers dorpsfeesten bezoeken en derde helften in de voetbalkantine.”

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"