Radio Ramkraak podcast

#47 Steekpartijen, overlast en drugshandel: 'Kamerverhuurpanden zijn het afvoerputje van de woningmarkt'

17/05/2024
0:00
26:29
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

Steekpartijen, geschreeuw en rotzooi. Je woont er niet voor je plezier, maar omdat het niet anders kan. Een kamertje in een totaal verpauperd gebouw van een pandjesbaas. „Het is het afvoerputje van de woningmarkt”, vertelt verslaggever Matthijs Sorgdrager in onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

Matthijs deed afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar kamerverhuur in de provincie Groningen. Hij gaat op onderzoek uit nadat de politie een pand in Hoogezand binnenvalt en een aantal mensen aanhoudt op verdenking van mensenhandel. „Ik kende eigenlijk dat hele fenomeen kamerverhuur nog niet. Later kreeg ik weer een tip over zo’n pand en dacht ik, dit is toch wel groot”, vertelt Matthijs.

Mensen die in dit soort kamertjes wonen hebben vaak acuut een huis nodig, bijvoorbeeld omdat ze uit de verslavingskliniek komen of een psychatrische achtergrond hebben. Mattjhijs: „Zij hebben geen tijd om te wachten tot een woning vrijkomt bij een corporatie of staan al op een zwarte lijst vanwege eerdere problemen.”

De kamers zijn vaak slecht onderhouden, beschimmeld en hebben tal van andere gebreken. Gemeentes weten niet hoeveel mensen op deze manier leven. Dit komt omdat lang niet alle pandjesbazen aangeven dat er kamers worden verhuurd in een pand. „De bewoners zorgen regelmatig voor overlast in de buurt”, aldus Matthijs.

Aan de andere kant hebben welzijnswerkers vaak een telefoonnummer van zo’n pandjesbaas in hun telefoon. Als iemand accuut een huis nodig heeft is dit vaak de enige oplossing om niet op straat te belanden”, vertelt Matthijs.

Lees zaterdag op DVHN.nl of in de DVHN Nieuwsapp het hele verhaal over dit afvoerputje van de woningmarkt.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"