Radio Ramkraak podcast

#45 Gerechtshof blundert en kroongetuige liegt: 'Niets gaat zoals het hoort in zaak rond zwembadmoord Marum'

03/05/2024
0:00
25:15
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

Een blunder van het gerechtshof en een liegende kroongetuige. Niets lijkt te gaan zoals het hoort in het strafproces rond de zwembadmoord in Marum. „Het gerechtshof in Leeuwarden zou vorige week uitspraak doen in de zaak, maar dat liep op bizarre manier mis”, vertellen verslaggevers Ina Reitzema en Sander Dekker in onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

In juli 2012, 12 jaar geleden, wordt Jan Elzinga (40) vermoord bij het zwembad in Marum. De schutter en een tussenpersoon worden snel na de moord opgepakt en veroordeeld. „Kort na de moord werden de vriendin van Jan Elzinga en haar broer opgepakt. De schutter verklaarde dat Jan Elzinga dood moest dood vanwege relatieproblemen”, vertelt

De tussenpersoon werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, maar sloot een deal met het Openbaar Ministerie. Hij verklaarde in ruil voor strafvermindering, dat de schoonfamilie hem ingehuurd had. „Op basis van die verklaringen heeft de politie een heel onderzoek opgetuigd. De schoonfamilie werd afgeluisterd en er kwamen oude sms’jes boven water”, zegt Ina.

De schoonmoeder, zwager en vriendin van Jan Elzinga worden alle drie veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, maar de tussenpersoon blijkt bewijsmateriaal vervalst te hebben. „Hij is inmiddels veroordeeld tot een celstraf voor meineed”, vertelt Sander.

De schoonfamilie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling en het hof zou vorige week uitspraak doen, maar dat gaat niet door. Eén van de uitspraken wordt per ongeluk te vroeg online gezet. De advocaten van de schoonfamilie willen dat nieuwe rechters naar de zaak gaan kijken. Op 15 mei wordt daar waarschijnlijk een besluit over genomen.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"