Radio Ramkraak podcast

#44 Mysterieus Sunneklaasfeest zorgt voor spanning op Ameland: 'Nieuwe confrontatie tussen eilanders en pottenkijkers dreigt'

26/04/2024
0:00
22:48
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

Hoe moet het verder met het geheimzinnige Sunneklaasfeest op Ameland? Een cameraploeg van PowNed wilde persé een reportage maken over het feest, maar de journalisten werden al bij de veerboot belaagd door eilanders. „De politie zou het liefste zien dat Sunneklaas een officieel evenement wordt”, vertellen verslaggevers Jan Lighart en Zander Lamme in een nieuwe aflevering van onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

Het is 5 december 2023 een cameraploeg van PowNed probeert op Ameland een reportage te maken over het geheimzinnige Sunneklaasfeest. De auto van het team wordt al vanaf de veerboot achtervolgd door boze eilanders die geen pottenkijkers willen bij hun feest. „We worden aangereden, ze zitten met vijf, zes auto’s achter ons aan”, met paniek in zijn stem belt verslaggever Aryan Parsa 112.

Het Sunneklaasfeest wordt gevierd op twee opeenvolgende dagen rond 5 december en is omgeven door mysterie. Pottenkijkers zijn niet welkom. „We weten dus niet precies wat het feest inhoudt, want we zijn er nooit geweest”, vertelt Jan. Wat we wel weten is dat de eilanders verkleed zijn en over straat lopen. „Bijzonder is dat vrouwen niet over straat mogen”, aldus Jan.

Het mysterie is voor de verslaggevers van PowNed reden om juist wel te gaan kijken op het eiland. „De politie en de gemeente hielden rekening met de komst van de omroep en dat het mogelijk uit de hand zou lopen”, zegt verslaggever Zander. „Zo lagen er voor het incident een noodbevel en een persverklaring klaar, waarin een handgemeen tussen verslaggevers en eilanders alvast stond beschreven.”

De kans bestaat dat Sunneklaas dit jaar opnieuw uit de hand loopt, als er een cameraploeg verslag wil doen van het feest. „Ja, daar hebben we twee politiechefs over gesproken”, vertelt Zander. „Zij zouden het liefste zien dat Sunneklaas een evenement wordt, met een eigen organisatie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"