Radio Ramkraak podcast

#43 ‘Politie had dubbele moord in Weiteveen kunnen voorkomen’

19/04/2024
0:00
21:01
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

Had de politie het drama in Weiteveen kunnen voorkomen? Of in ieder geval kunnen zien aankomen? „De vader van een van de slachtoffers vindt in ieder geval van wel”, vertelt verslaggever Jan Westera in een nieuwe aflevering van onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

Op 16 januari vermoordt Richard K. (50) uit Klazienaveen Ineke (44) en Sam (38) uit Weiteveen. K. heeft vuurwapens en een mes bij zich om een slepende ruzie met het stel te beslechten. Het conflict gaat over verborgen gebreken aan het huis dat hij hen exact een jaar eerder verkocht.​ Tijdens de eerste openbare zitting in de zaak, afgelopen woensdag, verklaarde K. dat hij spijt heeft van zijn daden.

Richard trekt zich niets aan van de aanwezigheid van de 12-jarige zoon van het echtpaar, die getuige is van de moord op zijn vader. „Hij heeft nog geprobeerd zijn vader te schermen, terwijl Richard K. bewapend was met geweren en een mes. Dat is heel dapper voor zo’n twaalfjarige jongen”, vertelt Jan die een interview had met de vader van Ineke, een van de twee dodelijke slachtoffers.

„Ineke heeft heel erg goed gedocumenteerd alles bewaard wat er gebeurde”, zegt Jan. De vader van Ineke wilde zijn dochter helpen en heeft geprobeerd in contact te komen met de politie. „Hij heeft emails gestuurd aan de politiechef in Klazienaveen, waarin hij schreef, ik maak me zorgen over mijn mijn dochter, mijn schoonzoon en hun kinderen, want er gebeurt van alles en er is een explosieve situatie. Richard K. heeft wapens.”

Pas na een aantal mails komt antwoordt de politiechef, vertelt Jan in de podcast: „Hij schreef dat hij op vakantie was, onregelmatige diensten had en het druk was. Misschien heeft de politie daar wel iets mee gedaan, maar dat weten we niet. Dat moet blijken uit de onderzoeken die de politie zelf heeft gedaan.”

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"