Radio Ramkraak podcast

#39 Niemand wil zeggen wanneer de moordenaar van Marianne Vaatstra vrijkomt

22/03/2024
0:00
33:30
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos

De vraag wanneer Jasper S. vrijkomt, houdt menigeen, vooral in De Westereen en omgeving, bezig. Jan Vlug, advocaat van de moordenaar van Marianne Vaatstra, zegt er niets over. „Hij wil dat niet vanwege de veiligheid van zijn cliënt”, vertelt verslaggever Wietske Koen in onze misdaadpodcast Radio Ramkraak.

,,Wy wachtsje op him’’, antwoordde de onlangs overleden Bauke Vaatstra op de vraag van de Leeuwarder Courant wat hij doet als de moordenaar van zijn dochter vrijkomt. En dat hem dan zelf het gevang wacht? ,,Ach, ik hoech net sa lang mear’’, klonk het vervolgens.

Op 1 mei 1999 werd het verminkte lichaam van Marianne Vaatstra (16) aangetroffen in een weiland bij Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord. Ruim dertien jaar later kon de man die verantwoordelijk was voor haar wrede dood worden aangehouden. Dit gebeurde op zijn eigen erf, in de late avond van 18 november 2012.

Deze man had meegedaan aan het grote DNA verwantschapsonderzoek, het eerste in de Nederlandse historie. Hij ontving daarvoor, net als 7.299 andere mannen die in een cirkel van 5 kilometer rond de vindplek woonden, een oproep. Er bleek een 100 procent match. S. bekende.

In april 2013 werd hij veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Omdat op hem de toenmalige vervroegde invrijheidstelling van toepassing is, mag hij, nadat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, de maatschappij weer in. Een rekensom leert dat hij dit jaar vrij zou kunnen komen.

Of dit gebeurt en wanneer, wil zijn advocaat Jan Vlug niet zeggen. Evenmin wil de raadsman ingaan op de vraag of S. terugkeert naar de regio rond De Westereen. Dit alles heeft met de veiligheid van zijn cliënt te maken, licht Vlug toe.

Naar aanleiding van het overlijden van Bauke Vaatstra (85) blikt Radio Ramkraak terug op de zaak Vaatstra.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Mais episódios de "Radio Ramkraak"