Babybabypodden podcast

Avsnitt 5: Amningshets och amning förr

0:00
33:28
Spol 15 sekunder tilbage
Spol 15 sekunder frem

Amningsexperten Marit Olanders pratar om amningshets. Och så får vi höra Elisabeth Iregren, professor i osteologi, berätta om hur länge barn kunde ammas på stenåldern och på medeltiden i det som nu är Sverige.

Flere episoder fra "Babybabypodden"

 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 9: Vinterkräksjukan, så smittas du och barnen

  42:52

  Räcker 48-timmars-regeln efter att man varit sjuk i vinterkräksjuka? Nej, inte nödvändigtvis, säger en expert i detta avsnitt. Hör också om varför utbrott på till exempel förskolan ibland kan pågå i veckor. Det finns många smittkällor som vi inte alltid tänker på - som osynliga virusmoln som kan dröja sig kvar i luften i flera dagar och som kan göra oss sjuka! Medverkande: Lisen Forsberg samt Lennart Svensson, professor i virologi och verksam vid Linköpings universitet samt Karolinska institutet.
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 8: Myter om amning

  15:11

  Myt eller sanning? Nutritionisten och amningsexperten Elisabeth Kylberg ger oss rätt och fel gällande vanliga påståenden om amning.
 • Babybabypodden podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af Babybabypodden - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Babybabypodden podcast

  Corona-special om amning

  47:54

  AMNING, CORONA. Kan man amma om man är smittad, eller misstänks vara smittad? Hur får man igång en amning på bästa sätt i ett läge när vården är mycket pressad och kanske inte kan ge amningsstöd på samma sätt som annars? Och var finns hjälp att få om sjukvården inte hinner? De frågorna besvaras i detta avsnitt av Babybabypodden. Medverkande: Anna Herting, ordförande för Amningshjälpen samt Jeanette Schultz och Wiveka Estberger, barnmorskor och amningsexperter, Södersjukhuset i Stockholm.
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 6: Att börja ge fast föda till bebisen

  29:01

  Hur introducerar man bäst fast föda till en ammad bebis? Här får du lyssna på expertråd från nutritionisten och amningsexperten Elisabeth Kylberg, aktiv som rådgivare i den ideella organisationen Amningshjälpen. Du får också höra vad som gäller om du vill amma eller pumpa på jobbet. Du som är anställd har faktiskt rätt att ta pauser på jobbet för att amma eller pumpa. Men hur ska det gå till och hur ofta får man göra det? Och får man lön under tiden man pumpar eller ammar? Caroline Bleichner, förbundsjurist på fackförbundet Vision, ger alla svar.
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 5: Amningshets och amning förr

  33:28

  Amningsexperten Marit Olanders pratar om amningshets. Och så får vi höra Elisabeth Iregren, professor i osteologi, berätta om hur länge barn kunde ammas på stenåldern och på medeltiden i det som nu är Sverige.
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 4: Långtidsamning, med skådespelaren Stina Ekblad.

  30:16

  Babybabypodden träffar den kända skådespelaren Stina Ekblad som talar om att amma långt bortom bebistiden. Vi träffar också Stina Ekblads son, nu i 20-årsåldern. Hur minns han sin amning ända upp i skolåldern? Lyssna!
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 3: Barns vilja och ovilja att äta, expertintervju

  42:07

  BABYBABYPODDEN AVSNITT 3. Mat och barn är temat för Babybabypoddens tredje avsnitt, liksom i föregående avsnitt. Denna gång besöker vi mottagningen Folke Bernadotte Regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Ska man sluta amma eller sluta ge flaska om ett litet barn inte äter så mycket fast föda ännu? Nja, det kan faktiskt vara en riktigt dålig ide. Ska man truga och muta vid matbordet för att få ett barn att äta mer? Nej, det brukar inte vara att rekommendera. Allt detta säger logopoden Eva Nordahl Sandberg, intervjuad i detta poddavsnitt. Experten Eva Nordahl Sandberg får även frågor som: Hur får man barnen att våga och vilja smaka av maten som man ställer fram på matbordet? Ska man ha som princip att barn måste smaka på all mat? Jag frågar också några föräldrar och barn på stan om vad barnen gillar — och kanske ogillar — i matväg. I Babybabypoddens tredje avsnitt gör jag även en personlig reflektion om mat, makt och tvång. Och så blir det en lyssnarfråga till — och svar från — en terapeut med särskilt fokus på små barn och deras föräldrar. Frågan handlar om när ett barn blir storasyskon och får för sig att drämma till bebisen titt som tätt. Vad gör man då?Den som svarar på lyssnarfrågan är Anna Malmquist Saracino, legitimerad terapeut i Stockholm med särskild inriktning på behandlingsarbete med familjer med små barn.
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 2: Makaronträsket, hur kommer man ur det?

  45:38

  BABYBABYPODDEN AVSNITT 2. Hur kommer man som småbarnsfamilj ur makaron- och falukorvsträsket? Den frågan får svar i Babybabypoddens andra avsnitt där barndietisten Sara Ask besöker mig i mitt kök. I podden får Sara Ask frågor som dessa: Hur gör man för att det inte ska bli makaroner i elfte timmen var eller varannan dag, hur får man barnen att äta ordentligt och helst också lite nyttigt? Hur gör man matvardagen lite smartare och lite roligare? Vad gör man med en fyraåring och tvååring som gör räder i kylskåpet på kvällskvisten när ingen ser och slevar i sig leverpastej för glatta livet direkt ur byttan? Många konkreta tips utlovas i detta poddavsnitt! Och några lugnande besked från Sara Ask, som bland annat har skrivit boken ”Första hjälpen vid matbordet: om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter”. I avsnittet får du även höra om mina tankar om en sak som jag har tänkt mycket på: Hur kan det komma sig att en förälder, som kanske inte var världens bästa förälder, kan bli en jättebra mormor, farmor, morfar eller farfar? Jag vill gärna höra vad ni har att säga om det också, ni som lyssnar. Så kommentera hjärtans gärna! Babybabypodden finns på babybabypodden.se och på Itunes! https://vimeo.com/222324488
 • Babybabypodden podcast

  Avsnitt 1: Babypottning och fråga-svar med barnpsykolog

  44:05

  BABYBABYPODDEN AVSNITT 1. En pytteliten bebis som bajsar och kissar på toa eller potta, är det möjligt? Realistiskt? Javisst. Hör om det i Babybabypoddens första avsnitt. Här möter vi babypottningscoachen Ulrika Casselbrant och föräldern Tove Selenius Moëll, vars bebis på tre månader har slutat att bajsa i blöjan. Vi får höra hur babypottning kan gå till och vad poängen är. Eller finns det kanske flera poänger? Och hur mycket tid kräver det här? Måste man gå ”all in”? Och så handlar det om tidsresor. Vad hade du velat säga till dig själv om du kunnat resa tillbaka i tiden och säga något till dig själv just innan du skulle få ditt första barn? Jag svarar själv på den frågan och låter en rad andra föräldrar svara på den också. I poddavsnittet hör du också barnpsykologen Catarina Furmark. Hon får svara på vad man ta sig till när ett litet barn sätter sig på tvären. Mycket nöje! Lämna gärna en kommentar här nedan. Babybabypodden finns på babybabypodden.se och på Itunes! https://vimeo.com/220206903

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2022radio.net logo