On the record podcast

Guvernul gradat al unei țări degradate

0:00
38:58
Rewind 15 seconds
Fast Forward 15 seconds

Pe 25 noiembrie 2021, România s-a întors în timp. După șapte decenii are din nou un general prim-ministru.

Pe Nicolae Ciucă îl știm de acum. E la a doua desemnare, căci, în ciuda anomaliei de a avea un general șef de guvern pe timp de pace, indignarea societății n-a fost atât de mare cât să-i schimbe președintelui Klaus Iohannis opțiunea. Dar, în spatele generalului, se aliniază în acest guvern politicieni care au stârnit - și nu demult - valuri imense de indignare, în stradă. Acum, și ei au depus jurământul.

De peste 20 de ani cu ochii pe politică și pe societate, jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct la „Adevărul”, explică în acest episod „On the Record” cum a ajuns toată puterea din România în mâna unei coaliții în care PNL și PSD stau la aceeași masă, dar și cum mocnește, în plan secund, furia electoratului mințit.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.

More episodes from "On the record"

 • On the record podcast

  Nicolae Ciucă, doctor între ghilimele

  38:58

  Un an și mai bine, o redacție independentă cere și urmărește atent digitalizarea tezei de doctorat a unui ministru. Lucrurile se mișcă lent, birocratic, invers proporțional cu saltul doctorului în științe militare de la treapta de ministru la cea de premier. Un jurnalist de investigație care a cercetat zeci de teze fraudate dă apoi vestea: Nicolae Ciucă, atunci șef de batalion militar, acum șef al Guvernului, a plagiat în lucrarea de doctorat. Jurnalistul e Emilia Șercan, redacția – PressOne. Subiectul – unul dintre cele mai bine documentate din ultimele luni. Și totuși, ca la comandă, televiziunile de știri aleg să-l ignore. Ce omite premierul Ciucă în răspunsul său public, câți miniștri cu suspiciuni de plagiat mai sunt azi în Guvern, dar și de unde acest blat al televiziunilor cu politicienii explică Emilia Șercan, autoarea investigației. Câteva idei din acest episod: Sistemul. „M-am prezentat la poartă să fiu preluată pentru că, Universitatea Națională de Apărare fiind unitate militară, nu te duci să te plimbi cum vrei și erau doi domni care m-au așteptat. Era în 2019. Se prezintă unul dintre domni care-mi spune că e șeful structurii de securitate de la UNAp. Mi l-a prezentat pe celălalt domn care era adjunctul. Ne-am dus până la sala de lectură, iar cei doi domni au rămas în sala de lectură – unul în fața mea, celălalt în spatele meu – și mai erau doi bibliotecari care stăteau drepți, lângă un pupitru, fără să se miște.” – min. 9.08 Provocarea. „Cercetarea empirică pe care premierul o invocă – experiența sa din teatrele de operații – nu există în teza sa de doctorat. Eu îl provoc pe premierul Nicolae Ciucă să își facă publică teza de doctorat. Pentru că atunci orice persoană ar putea să citească și să vadă dacă această experiență invocată a fost valorificată în conținutul tezei și mai ales cum a fost valorificată.” – min. 23.02 Suspiciunile. „Cel puțin doi miniștri ai actualului Guvern vor avea motive să dea niște explicații legate de lucrările lor științifice în viitor.” – min. 35.30 On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Cazul Roman, dincolo de demisie. O mică victorie a jurnalismului și a universitarilor în fața imposturii

  41:26

  Numire, rătăcire în detaliile întunecate ale propriului trecut, demisie. Aceasta este scurta istorie a mandatului de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării al liberalului Florin Roman – autor incert al unei lucrări de cercetare dispărute, semnatar al unei teze de disertație în care jurnaliștii de la „Libertatea” au descoperit 10 pagini identice cu ale unui suport de curs și pretins licențiat al unei universități de top. În ultimul episod din acest sezon „On the Record”, reconstituim săptămâna retragerii lui Florin Roman din Guvern după doar 20 de zile de mandat. Urcăm treptele deconspirării CV-ului său, așa cum le-a văzut și le-a trăit jurnalistul Răzvan Luțac, unul dintre cei trei autori ai seriei de investigații despre trecutul academic al lui Florin Roman. În final, explicăm de ce filtrele anti-plagiat funcționează, dar nu pe de-a întregul în România, într-un dialog cu profesorul universitar Mircea Dumitru, membru al Academiei Române. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Don't miss an episode of On the record and subscribe to it in the GetPodcast app.

  iOS buttonAndroid button
 • On the record podcast

  Rusia și restul lumii. Cât de aproape suntem de un nou conflict armat?

  33:37

  Avertismentele insistente că rușii sunt la un pas de a invada Ucraina au împins Occidentul la o încercare de negociere după aproape o lună de criză în Europa de Est. O conexiune video securizată a legat marți, timp de două ore, Casa Albă de reședința prezidențială de la Soci, iar televiziunea rusă a livrat lumii un scurt schimb de amabilități între Joe Biden și Vladimir Putin.  Dacă zecile de mii de soldați ruși aduși la graniță vor trece sau nu în Ucraina rămâne incert. Pe moment, Vladimir Putin ia drept provocatoare întrebările care pomenesc invazia, iar Joe Biden le frânge entuziasmul care credeau că americanii ar fi dispuși să riposteze cu trupe. Rămâne, așadar, pe masă un pachet de sancțiuni economice deloc ușor de suportat dacă rușii vor trece de la amenințare la război. Dar și riscul unui conflict armat la o aruncătură de băț de România. Ce urmărește Vladimir Putin, cum s-a pregătit Occidentul să îi răspundă și de ce nu vom vedea prea curând soldați occidentali apărând cu pușca în mână teritoriul Ucrainei explică Armand Goșu, cercetător în istoria Rusiei și conferențiar la Universitatea din București, unde predă cursuri despre politica spațiului ex-sovietic. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Necunoscuta Omicron. E amenințat Crăciunul de noua variantă a coronavirusului?

  33:54

  Tocmai când ne pregăteam de o vacanță liniștită, pandemia și-a luat un scenarist mai bun decât ar putea găsi omenirea. Și, ca într-un serial ajuns doar la capăt de sezon, buletinele de știri din toată lumea au dat vestea pe care nimeni n-ar mai fi vrut să o primească: a apărut Omicron, a cincea variantă îngrijorătoare a coronavirusului. Povestea Omicron începe oficial în Africa. De la o zi la alta, tot mai multe țări europene îi dau, însă, de urmă, între granițele lor. O variantă mai contagioasă decât Delta, cea care a lăsat în urmă milioane de morți. Când e de așteptat să vedem un val al Omicron și în România, cât ar mai putea fi prevenit și cum se anunță vacanța de sărbători sub amenințarea noii tulpini pandemice ne spune cercetătorul Octavian Jurma, autorul celor mai riguroase prognoze de până acum legate de evoluția pandemiei în țara noastră. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Guvernul gradat al unei țări degradate

  38:58

  Pe 25 noiembrie 2021, România s-a întors în timp. După șapte decenii are din nou un general prim-ministru. Pe Nicolae Ciucă îl știm de acum. E la a doua desemnare, căci, în ciuda anomaliei de a avea un general șef de guvern pe timp de pace, indignarea societății n-a fost atât de mare cât să-i schimbe președintelui Klaus Iohannis opțiunea. Dar, în spatele generalului, se aliniază în acest guvern politicieni care au stârnit - și nu demult - valuri imense de indignare, în stradă. Acum, și ei au depus jurământul. De peste 20 de ani cu ochii pe politică și pe societate, jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct la „Adevărul”, explică în acest episod „On the Record” cum a ajuns toată puterea din România în mâna unei coaliții în care PNL și PSD stau la aceeași masă, dar și cum mocnește, în plan secund, furia electoratului mințit. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Lecția bulgărească. Cum se poate recupera speranța după o lungă criză politică

  33:37

  În vreme ce în România negocierile se îndreaptă spre același nume de premier desemnat și acum o lună, Bulgaria respiră cu speranță după al treilea rând de alegeri parlamentare anticipate într-un singur an. „Continuăm Schimbarea”, un partid apărut de numai câteva luni, dar cu doi lideri charismatici școliți la Harvard, a câștigat scrutinul de duminică. Kiril Petkov și Asen Vasilev l-au învins pe Boiko Borisov, după un deceniu în care fostul premier și-a convertit în bani puterea politică, dar și după luni de proteste la care, în ciuda pandemiei, bulgarii au ieșit să-i ceară demisia. Aruncăm o privire peste graniță ca să înțelegem de ce sunt bulgarii supărați pe politicienii lor, dar și ce efecte poate avea o criză politică întinsă pe aproape un an. Jurnalistul Georgi Gotev, senior editor la Euractiv, ne traduce în românește politica bulgărească și explică de ce ultimele alegeri dau și cea mai mare speranță că, de data asta, criza va fi depășită. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Spirala tăcerii. Teama care domină Poliția Română

  39:10

  Cât timp partidele își reașază scaunele la masa puterii, Recorder a arătat zilele trecute cât de șubredă e Poliția Română în spatele etichetei de instituție de forță. Surprinzător sau nu, în România, tocmai cei care ar trebui să ia urma falsurilor umblă cu falsuri. Și își falsifică propria pregătire fizică și tactică - singurul scut pe care o societate îl poate pune între oameni onești și infractori. Dincolo de amuzament sau de indignare, această lipsă de încredere a polițiștilor în propria pregătire și în instituția în care lucrează susține, ca un colos invizibil, neîncrederea tot mai accentuată a întregii societăți în poliție. Dacă mai există o ieșire din asta, câtă vreme cei mai mulți dintre polițiști se tem să vorbească, explică Andreea Pocotilă, autoarea investigației „Poliția Română în misiune de autodistrugere”. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Termo-dileme. Cum ne vom încălzi casele în anii care vin

  26:49

  În România, pare că asistăm de ceva timp la falimentul termoficării în marile orașe. Ca în fiecare an, primarii s-au năpustit la Guvern să ceară bani ca să treacă iarna. Și tot ca în fiecare an, miniștrii reinventează apa caldă: scormonesc prin Fondul de rezervă pentru sute de milioane, dar fără vreun plan coerent de viitor. Peste tot în Europa și în lume, sistemele centralizate în care s-a investit sunt considerate cele mai bune soluții pentru orașe. Avem o astfel de poveste și în România. Cele mai multe sunt, însă, exemple de incompetență, politizare și pierderi. Se mai poate vorbi de soluții ale viitorului într-o astfel de criză? Ce poate face cu adevărat Guvernul și ce ne rămâne de făcut fiecăruia dintre noi când administrația ratează explică, din iureșul summitului climatic de la Glasgow, Răzvan Nicolescu. Expert în energie, Răzvan Nicolescu a plecat de la conducerea unei importante companii multinaționale în care era partener și a înființat recent Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Sfinxul de la Cotroceni. Cum a ajuns Iohannis un președinte decuplat de popor

  38:46

  Două luni de zbateri politice au, deocamdată, același rezultat: fraze vagi cu aer de declarații cifrate, cuvinte rostite apăsat, dar a căror înșiruire nu duce nicăieri. Și, peste toate, un președinte tăcut, aproape absent. Din colțul său de țară, președintele Klaus Iohannis s-ar putea vedea câștigător absolut al acestor luni. Are un partid loial pe care îl va ține la Putere, fie și într-un guvern minoritar. Are un soldat la partid și un comandant la Palatul Victoria. Are, chiar și prin intermediari, putere în Opoziție. Are statul. Doar că e vorba de același stat declarat deja eșuat. Despre puținele opțiuni de ieșire din criză, dar mai ales despre lacunele figurii prezidențiale care ar fi urmat să readucă meritocrația în administrația din România stăm de vorbă cu politologul Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, fost consilier al președinților Emil Constantinescu și Traian Băsescu și deputat european timp de zece ani. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Mijloace de dezinformare în masă. De ce a tăcut CNA până acum?

  37:00

  Sutele de oameni care mor zilnic la Terapie Intensivă ne obligă să ne întrebăm cum s-a ajuns aici. Iar unul dintre răspunsuri a fost, în tot acest timp, sub ochii noștri. O avalanșă de minciuni pe ecrane, dublată de cinismul autorităților, a încețoșat minți și a înălțat un zid insurmontabil de neîncredere. Multă vreme nesancționate, emisiuni de dezinformare de pe posturi naționale au făcut rating și au legitimat voci antivacciniste care ar fi putut rămâne obscure. Așa ne-am ales în România cu o nouă academie: a ticăloșiei, cum o numește Mircea Toma. Fost jurnalist, doctor în psihologie și, de puțină vreme, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, Mircea explică, în acest episod „On the Record”, cum se face că amenzile pentru minciuna de pe ecrane încep abia acum să curgă. Un dialog din care reiese cât se simplu poate face orice telespectator o sesizare la CNA (https://bit.ly/3GewHmS) și în ce măsură poate fi și azi sancționat conținutul din online care dezinformează. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.

Get the whole world of podcasts with the free GetPodcast app.

Subscribe to your favorite podcasts, listen to episodes offline and get thrilling recommendations.

iOS buttonAndroid button