Barnpsykologerna podcast

Barnpsykologerna

Lars Klintwall & Liv Svirsky

Två legitimerade psykologer diskuterar ämnen relevanta för föräldrar och pedagoger såsom barns psykiska hälsa, föräldraskap, föräldrastilar, barnuppfostran och barnkultur. Liv är leg psykoterapeut, och Lars är forskare, och tillsammans ser vi till att ge råd och info som är både användbara och grundade i vetenskapliga studier.​

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

189 Episodes

 • Barnpsykologerna podcast

  Tema-favorit: barn och självmord

  24:47

  Anna Ohlis, överläkare i barnpsykiatri och doktorand vid Karolinska Institutet, diskuterar barn och självmordsförsök med Lars. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  136. Barn till förälder som tagit sitt liv

  37:56

  I det här avsnittet intervjuar Liv leg läkare Ludmilla Rosengren om hur det är att som barn överleva en förälder som tagit sitt liv. Ludmilla berättar hur barn som varit med om detta mår och ger konkreta tips kring hur vuxna i barnets omgivning kan möta och stötta barnet. Ludmilla ger också en rad bok- och länktips: Ludmilla gör en podcast som heter Fjärilarnas podcast (finns där poddar finns). Ludmillas blogg om att förlora ett barn i suicid: https://ludmilla.se/ Ludmillas böcker Livet är nu: https://www.bokus.com/bok/9789187507052/livet-ar-nu-verktyg-for-en-enklare-vardag/ Jag vill inte leva: https://www.bokus.com/bok/9789198398700/jag-vill-inte-leva-till-dig-som-tappat-lusten-att-leva-och-har-tankar-pa-sjalvmord/ Jag vill inte leva, lärarhandledning: https://www.bokus.com/bok/9789198398717/lararhandledning-jag-vill-inte-leva/ Länktips:www.suicidezero.sewww.mind.sewww.bris.sewww.spes.sewww.randigahuset.se För den som vill ha någon att tala med rekommenderar Ludmilla följande telefonlinjer:Självmordslinjen: 901 01Föräldralinjen: 020-85 20 00 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  Don't miss an episode of Barnpsykologerna and subscribe to it in the GetPodcast app.

  iOS buttonAndroid button
 • Barnpsykologerna podcast

  Tema-favorit: Arga barn

  41:44

  I dagens avsnitt talar Liv med psykolog Martin Forster om arga barn, hur de kan bemötas och vilka behandlingar som finns.Martin ger några boktips i avsnittet:Fem gånger mer kärlek: https://www.bokus.com/.../fem-ganger-mer-karlek.../Vad alla föräldrar borde få veta: https://www.bokus.com/.../vad-alla-foraldrar-borde-fa.../Föräldrahjälpen: https://www.bokus.com/.../foraldrahjalpen-forandra.../Explosiva barn: https://www.bokus.com/.../explosiva-barn-ett-nytt-satt.../Barn som bråkar: https://www.bokus.com/.../barn-som-brakar-att-hantera.../ See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  Tema-favorit: Hantera starka känslor

  34:43

  I dagens avsnitt samtalar Liv med psykolog och fil dr Hanna Sahlin om hur man hanterar starka känslor. Hanna ger tips om hur man kan göra när ilska, sorg, skam eller andra känslor tar överhand. Hon talar också om behandlingsmetoderna DBT (Dialektisk beteendeterapi) och ERGT (emotionsreglerande behandling i grupp) och förklarar hur behandlingarna går till samt vilka resultat de visat i forskningsstudier. Hanna har tillsammans med psykolog Elisabeth Malmqvist skrivit boken ” Känslor som kraft eller hinder: en handbok i känsloreglering” See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  Tema-favorit: Att vara arg på sitt barn

  26:46

  Vi talar om det tabubelagda ämnet att vara arg på sitt barn. Får man vara arg på sitt barn? Och får man vara arg inför sitt barn? See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  135. Barn och känslor

  23:19

  Liv har skrivit lättlästa barnböcker om rädsla och ilska. I dagens avsnitt pratar vi om varför det är så viktigt att tala med barn om känslor, hur man kan göra det och hur man som vuxen kan försöka föregå med gott exempel.Böckerna heter ”Rädd” och ”Arg” och är utgivna på Hegas förlag. De kan köpas direkt via förlaget eller hos internetbokhandlarna. https://www.hegas.se/product.html/utforskaren---radd?category_id=10 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  134. Öva på avancerade sociala färdigheter

  27:32

  Hur hjälper man ett barn som har svårt med det sociala finliret? Lars pratar med Anna Fridell, psykolog vid KIND som jobbar på flera forskningsstudier kring social färdighetsträning i grupp (tex KONTAKT och SKOL-KONTAKT), som ger lite tips på hur man kan tänka kring att kartlägga vilka sociala situationer som kan vara svåra, vilka beteenden barnet behöver öva på, och hur man övar i strukturerade miljöer och senare ute i verkligheten. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  133. Livet som medlem i en sekt

  41:45

  Håkan Järvå gästar oss igen och den här gången för att berätta om sin egen erfarenhet av att ha varit med i en sekt. Håkan beskriver hur han drogs in i sekten, bröts ner, efter en tid började ifrågasätta sektens sanningar för att en dag lämna och se världen med nya ögon. Han berättar också om hur det är att vara förälder i en sekt och hur en uppväxt i en sekt kan påverka barn. I avsnitt 128 berättade Håkan om hur radikalisering går till. Hör honom där och läs hans bok: ”Radikalisering: vägen in och ut ur extremism och fundamentalism” See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  Tema-favorit: medicinering vid sömnbesvär

  31:20

  Liv intervjuar barnpsykiatrikern Hjalmar Nowak som berättar om sömnmedicinering för barn och ungdomar. Ni som känner igen Hjalmars namn vet att han var med i avsnitt 31 där han pratade om medicinering vid ADHD. Och ni som inte hört det avsnittet har ett till matnyttigt avsnitt att lyssna på.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Barnpsykologerna podcast

  Tema-favorit: Koncentrationsproblem och medicinering

  29:25

  Hjalmar Nowak, leg. läkare och specialist i barnpsykiatri, berättar för Lars om medicinering för barn med koncentrationssvårigheter (som oftast beskrivs med diagnosen ADHD). Vilka är effekterna, biverkningarna, och vad är lagom dosering? See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Get the whole world of podcasts with the free GetPodcast app.

Subscribe to your favorite podcasts, listen to episodes offline and get thrilling recommendations.

iOS buttonAndroid button