Femtipodden podcast

16: Ulrika Nandra - Ett färgat liv

0:00
38:59
Manda indietro di 15 secondi
Manda avanti di 15 secondi

“Att bli övergiven av sin far är ett stort existentiellt svek”. Ulrika Nandras debutroman “Ett färgat liv” är inte självbiografisk, men den bygger på hennes egna erfarenheter. Vi pratar om att förstå och förlåta, om rasism och hedersförtryck. Hon berättar om att växa upp som färgad på 80-talet och om boken De oanständiga som fick oanade konsekvenser.

Johanna tror att man kanske måste förlåta för att gå vidare och Ulrika undrar om man överhuvudtaget kan förstå en förälder som förskjuter sitt barn.

Altri episodi di "Femtipodden"

 • Femtipodden podcast

  18: Anette - Att lära känna sig själv på nytt

  40:31

  Den där sista händelsen som gör att man tappar fotfästet och motvilligt inser att man måste förändra hur man ser på livet för att kunna ta sig vidare. Så var det för Anette och helt plötsligt befann hon sig på en plats där hon 57 år gammal måste lära känna sig själv på nytt. Hon packar bilen, åker på semester ensam och upptäcker att hon tycker om att vara i sitt eget sällskap. Ulrika konstaterar att hon är dålig på att göra saker själv och Johanna tycker att klimakteriet har förändrat hur hon ser på livet.
 • Femtipodden podcast

  17: Sanna Ekman, Kayo Shekoni - Kvinnlig vänskap, en superkraft

  44:39

  Kayos skor blev stulna och då fick hon låna ett par av Sanna, sen den dagen är det de två! Kvinnlig vänskap är en sorts superkraft, vi har lätt att bli nära med varandra och prata viktiga saker redan från början. Sanna och Kayo berättar om vad vänskapen betyder, att den oftast är den längsta relationen i livet. Det är kärlek att säga det där som skaver, för man vill ju att vänskapen ska fortsätta.Ulrika vill veta hur deras kriser sett ut och Johanna är nyfiken på om Kayo och Sanna nånsin sett sig som konkurrenter.
 • Femtipodden podcast

  Non perdere nemmeno un episodio di Femtipodden. Iscriviti all'app gratuita GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Femtipodden podcast

  16: Ulrika Nandra - Ett färgat liv

  38:59

  “Att bli övergiven av sin far är ett stort existentiellt svek”. Ulrika Nandras debutroman “Ett färgat liv” är inte självbiografisk, men den bygger på hennes egna erfarenheter. Vi pratar om att förstå och förlåta, om rasism och hedersförtryck. Hon berättar om att växa upp som färgad på 80-talet och om boken De oanständiga som fick oanade konsekvenser. Johanna tror att man kanske måste förlåta för att gå vidare och Ulrika undrar om man överhuvudtaget kan förstå en förälder som förskjuter sitt barn.
 • Femtipodden podcast

  15: Mia Westman och Marie Strömberg - Att ta sig ut ur ett destruktivt förhållande

  1:00:45

  ”När jag väl tog mig ut ur huset var jag som ett spöke, jag hade ingen egen identitet ”Mia Westman berättar utlämnande och ärligt om åren i ett destruktivt förhållande och konsekvenserna av det, som blev att hon förlorade sina döttrars tillit och sonens kärlek. Vägen tillbaka har varit snårig och tuff, men Mia har gott hopp om framtiden. Vi pratar med Marie Strömberg om hennes diktbok “Hennes uppgång och fall”; från den första kyssen, till de hånfulla orden och det första slaget, genom ångest och flykt och slutligen till ett nytt liv. Marie berättar också hur och varför hon engagerar sig för kvinnors sak. Ulrika och Johanna konstaterar att det var ett svårt avsnitt att förbereda, får man fråga allt? Får man fråga: varför gick du inte? Är det möjligt att förstå? Om du eller någon du känner är utsatt för hot och våld, ring Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Eller besök roks.se för att komma i kontakt med en kvinno- eller tjejjour.
 • Femtipodden podcast

  14: Åsa Melin och Lotta Hasselberg - Klimakteriet

  44:02

  Vi gästas av Klimakteriepodden och Klimakterieportalen och pratar om klimakterieresan.Vissa kvinnor glider igenom det helt besvärsfritt, men de flesta får någon typ av symptom; vallningar, humörsvängningar, minskad sexlust. Ulrika får äntligen fråga två experter om varför de flesta av oss blir så förvånade över kroppens förändringar i klimakteriet. Och Johanna konstaterar lite förvånat (!) att vi ska vara beredda på klimakteriet redan när vi fyller 40.
 • Femtipodden podcast

  13: Helena von Zweigbergk - Att vara en Dront

  43:08

  “Känna in, känna av. Hantera och läsa av behov. Alltså andras behov. Låta andras behov ta väldigt stor plats. [...] Föreställningar om hur man borde vara och känna och tycka och leva. Påbud som man inte vet vad dom kommer ifrån, ändå lyder man. Eller gjorde.”Ungefär så förklarar Helena von Zweigbergk det kvinnliga bullshitteriet som hon berättar om i boken “Mitt liv som dront - en självbiografisk inventering”.Ulrika och Johanna känner igen sig och konstaterar att dom också är dronter. På varje sida i boken har de strukit under och skrivit “det handlar om mig!” Helena vet inte om hon ska säga “Grattis!” eller “Då hade ni det värre än ni trodde…”
 • Femtipodden podcast

  12,5: Ulrika och johanna - Hur blev det?

  23:05

  Tack alla fantastiska kvinnor som har medverkat i vår första säsong.Nu tar Femtipodden sommarlov och försöker sig här på en summering. Det blir oredigerat och lite rörigt, men det blir lätt så när man ska prata om nåt som betyder mycket för en. Johanna och Ulrika frågar sig varför många kvinnor blir så förvånade efter 50, de lärde sig att vi verkligen har många saker och känslor gemensamt och så funderar de på sina superkrafter.Vi får veta hur allt startade, höra några klipp från säsongen och så pratas det om kommande säsong.
 • Femtipodden podcast

  12: Annica Carlsson Bergdahl - Äggen är slut

  40:54

  “Vem är jag nu? Vad vill jag göra resten av mitt liv, när dagarna bakom mig är fler än dom jag har framför mig?”Så funderade Annica Carlsson Bergdahl när hon kom in i klimakteriet och hon tyckte att det var så tyst, ingen pratade om känslor och tankar runt klimakteriet. Hon fick en vision! Hon ville höra en kvinnokör sjunga ut alla känslor, erfarenheter och drömmar.Det blev ett körverk, en bok och en vandringsutställning.Med Äggen är slut vill hon ändra på att den medelålders kvinnan sällan får plats på kulturscener.Det blir ett annorlunda avsnitt med körmusik och kvinnors funderingar på hur känns det när äggen tar slut.Ulrika och Johanna är inte så bekymrade över att äggen är slut utan mer över att deras identiteter blivit kapade.
 • Femtipodden podcast

  11: Linda Malm, Gabrielle Karlsén Beretta - Ofrivillig barnlöshet

  41:10

  – Jag måste omfamna sorgen, jag måste ta den i handen och leva med den. Så säger en av de tre kvinnor vi hör i dagens avsnitt. Det är tre starka och känsliga berättelser om hur det är att leva livet utan barn. Hur blir man bemött av läkare (“Jag kan ju inte sjukskriva dig bara för att du har haft otur”), hur länge orkar man försöka och när är det dags att sätta stopp? Johanna som har varit mamma hela sitt vuxna liv, värjer sig lite inför hela frågan och Ulrika inser när vi förbereder programmet, att hela hennes identitet ligger i att vara mamma.
 • Femtipodden podcast

  10: Eva Sanner - Sexlivet efter 50

  39:22

  - Ja, men du förstår; det är slut med sånt nu, sa Eva Sanners manliga gynekolog och såg ledsen ut när hon frågade om lust och sex efter 50. Eva bytte gynekolog och bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen var det där med njutning efter klimakteriet. Det resulterade i boken Ja till njutning: sex och självkänsla efter femtio som är fylld av feministisk historia, systerskap och konkreta tips. I detta avsnitt får Ulrika omvärdera hela sin självbild om hur frigjord hon är och sitt mod runt sex. Johanna upptäcker att hon inte är särskilt pryd egentligen och att det kan vara bra att prata om det. Sex alltså.

Accedi a tutto il mondo dei podcast con l’app gratuita GetPodcast.

Iscriviti ai tuoi podcast preferiti, ascolta gli episodi offline e ricevi fantastici consigli.

iOS buttonAndroid button