Styrkelabbet podcast

302: Leder stretching mellan seten till större muskeltillväxt?

0:00
46:31
Retroceder 15 segundos
Avanzar 15 segundos
Försnack deluxe i dagens avsnitt! Vi har nyss varit i Göteborg för att dra i gång arbetet med årets julkalender i appen – så vi passar på att dela med oss av hur vi tänker gällande träningsutmaningarna bakom luckorna.   Vi hinner även prata om att Andreas fick blodad tand av att gästa avsnitt 300, och att han nu har gjort debut på Youtube med en föreläsning om nikotin och träning. Den videon kan du kolla på här.   Sist men inte minst: Sandrine ska tävla på VM i utrustat styrkelyft i november! Hur känns formen? Och är utrustningen lika skön som alltid?   Först efter allt detta är det dags för ett ämne också. Vilka belägg finns det egentligen för den gamla byggarmetoden att stretcha i setvilan, för snabbare gains?   Hålltider:
 • 00:00 - Försnack om årets julkalender och Sandrines kommande VM-tävling
 • 24:00 - Dagens ämne: Leder stretching mellan seten till större muskeltillväxt?
***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!

Otros episodios de "Styrkelabbet"

 • Styrkelabbet podcast

  309: I dag lyfter vi Daniel Richter

  1:07:16

  Det är 1 december och årets julkalender i StrengthLog-appen har premiär! Se till att uppdatera till versionen som ligger uppe i Google Play och App Store nu, för att se kalendern i din app.   Så självklart gästspelar snack om julkalendern lite i dagens avsnitt, men vi bjuder på något desto mer oväntat:   Vi befinner oss FÖR FÖRSTA GÅNGEN NÅGONSIN i samma studio! Det tog bara över tre hundra avsnitt, men i dag är dagen det sker. Tack vare att Daniel hade vägarna förbi Styrkelabbets kontor i Stockholm – och ett par timmar över.   Om du lyssnade på vår andra podd, I dag lyfter vi, vet du att den är satt på paus sedan ett par månader tillbaka. Men i dag gör den en mini-comeback, genom att kapa den här podden.   Det är alltså dags för Philip och Sandrine att intervjua Daniel om hans liv, träning och karriär.   Mycket nöje!   Hålltider: 00:00 - Försnack om årets julkalender i appen StrengthLog 13:20 - Dagens ämne: Philip och Sandrine intervjuar Daniel om hans liv, träning och karriär Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  308: Hur mycket överföring ger knäböjsträning till dina marklyft, och vice versa?

  54:31

  Kan du fokusera på att bli starkare i knäböj och samtidigt bli starkare i marklyft, utan att ens träna marklyft under en längre period? Eller tvärtom, gör hård och konstruktiv marklyftsträning att dina knäböj också skjuter i höjden?   Just detta har en ny studie kollat på, och det får oss att spinna som tre söta kattungar.   Men innan vi dyker in i ämnet för dagen, bjuder vi på ett mastigt försnack. Inte minst får vi höra om vad Sandrine haft för sig de senaste veckorna, med såväl VM-tävling och jSM-coachning i bagaget.   Och du! Om du har pengar kvar av ditt friskvårdsbidrag: läs här om du vill veta hur du ska göra för att köpa premium i appen med friskvårdsbidraget.   Hålltider: 00:00 - Försnack 19:45 - Dagens ämne: Hur mycket överföring ger knäböjsträning till dina marklyft, och vice versa? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  No te pierdas ningún episodio de Styrkelabbet. Síguelo en la aplicación gratuita de GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Styrkelabbet podcast

  307: Hur ska du tänka när du väljer träningsprogram?

  51:06

  På tok för länge sedan vi snackade om träningsprogram i bredare termer! Så i dagens avsnitt försöker vi svara på de vanligaste sakerna ni brukar undra gällande träningsprogram. Hur vet du vilket som är rätt för dig? Kan du kombinera två program med goda resultat? Med mera!   Och ja, det blir massor med skamlös reklam för programmen i vår app StengthLog. Men vi kompenserar det genom att bjuda på flera smarta tips också, om grejer du förmodligen inte visste att du kan göra inne i appen numera.   Vi hinner även med några lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:45 - Dagens ämne: Hur ska du tänka när du väljer träningsprogram? 28:30 - Lyssnarfråga 1: Jag siktar på att bli starkare i mark och undrar hur jag borde lägga upp den resterande träningen om jag tränar marklyft 2 gånger i veckan och tränar 3 pass totalt/vecka. Främst tänker jag på böjen då de involverar flera av samma muskelgrupper som marklyft gör. Funderar på ett marklyftpass som är tungt och ett som är lättare marklyft, och samma sak för knäböjen. Vad tror ni om det? Sikta på att öka i både mark och böj parallellt med varandra eller fokusera på ett lyft i taget? 39:00 - Lyssnarfråga 2: När jag tränar når jag ofta fail i utförandet innan muskeln är helt utmattad. Hur ska en aspirerande muskelbyggare som jag ställa sig till detta? 45:15 - Lyssnarfråga 3: Min sambo trodde att Styrkelabbet var ett band. Så min fråga är vilka instrument ni spelar och vad för slags musik? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  306: Biffiga biceps! Era bästa frågor om att bygga biccor

  58:05

  Partiella bicepcurls, vad ska det vara bra för? En färsk studie från Japan visar att sådana kan få biccorna att växa rejält – men bara om du tränar med lång muskellängd i stället för kort.   Hänger du med? Lugn, vi reder ut vad som är vad i avsnittet. Och kompletterar med en massa härliga frågor från er om just bicepsträning.   Varför har just stora biceps blivit en statussymbol? Blir du korkad av att träna dem för mycket? Och är det verkligen nödvändigt att använda en uppsjö övningar för maximal bicepstillväxt?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:55 - Dagens studie: Om du vill träna partiella reps, vilken del av rörelsen är bäst att göra? 24:50 - Lyssnarfrågor om biceps  Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  305: Hur blir du en bättre coach åt dig själv? Hur ska du träna efter sjukdom! Ny skörd lyssnarfrågor!

  1:00:44

  Varför är vi svenskar så duktiga på styrkelyft? Hur ska du komma tillbaka till träningen efter att ha varit rejält krasslig? Och om det är sant att du som har dig själv som coach, är en idiot som både atlet och coach – finns det något du ändå kan göra för att bli en bättre coach åt dig själv?   Det är poddonsdag och det är återigen dags för en rejäl skörd med era bästa frågor. Se hålltiderna nedan för vad som hinns med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:05 - Lyssnarfråga 1: Vilka är era bästa tips för att komma tillbaka till träningen efter sjukdom? 15:15 - Lyssnarfråga 2: Är jag min egen coach har jag en idiot både till coach och atlet, brukar ni säga. Men hur blir jag en bättre coach åt mig själv? 25:40 - Lyssnarfråga 3: Vad finns det för nackdelar med att alltid träna till eller väldigt nära fail? 30:00 - Lyssnarfråga 4: Hur kommer det sig att Sverige är så bra i sporten styrkelyft? 36:10 - Lyssnarfråga 5: Daniel och Philip har pratat gott om kettlebells i många år, har ni samma åsikt i dag? Har ni pressat besten än? Och vad tycker Sandrine om kettlebells? 44:15 - Lyssnarfråga 6: Vad tycker ni är mest arbetsamt att göra i gymmet? Själv håller jag på superset! 49:00 - Lyssnarfråga 7: Tror ni att folk generellt blir bättre på vissa lyft för att de tycker att de är roliga, eller tycker de att vissa lyft är roligare än andra för att de är bra på dem från början? 55:35 - Lyssnarfråga 8: När kommer min flanellskjortsälskande själ kunna få ro? Har ni några tankar på en Styrkelabbet-flanellskjorta vol. 2? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  304: Hammy whammy blammy! Växer dina hamstrings mest av finnen eller raka mark?

  50:39

  Varför gör vi på Styrkelabbet inte egna studier? Borde du köra kardio när du bulkar? Och hur lyckades ett gäng brasilianska forskare få ett helt rugbylag att ställa upp på att tortera sina hamstrings?   Vi börjar med det senast nämnda i dagens avsnitt, det vill säga en ny studie på just hamstringsträning. Och för en gångs skull var deltagarna elitidrottare.   Finnen (Nordic Hamstring Curl) och raka marklyft tränar lårets baksida på lite olika sätt, men vilken praktisk relevans har det för muskeltillväxt och skadeprevention?   Därefter hinner vi med två härliga lyssnarfrågor!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:45 - Dagens ämne: Växer dina hamstrings mest av finnen eller raka mark? 34:45 - Lyssnarfråga 1: Varför gör Styrkelabbet inte egen forskning? 43:25 - Lyssnarfråga 2: Borde jag köra kardio när jag bulkar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  303: Kissat på dig på gymmet? Det är vanligt – och det här vet vi om problemet

  50:43

  Träningsinkontinens drabbar ungefär var sjunde man och varannan kvinna.   Vad beror det på? Och vad kan du göra åt det?   Det ska vi prata om i dag! Det är ett svårt ämne, men tack vare färsk forskning har vi äntligen kunnat börja förkovra oss i det. Ändå flaggar vi för att vi inte på något sätt är experter; att vi försöker väga våra ord på silvervåg i avsnittet och att du inte ska ta allt vi säger som facit. Sök hjälp av en kvalificerad fysioterapeut, om träningsinkontinens är ett stort problem för dig.   Vi hinner även med en rolig lyssnarfråga: Är det verkligen rimligt att som dude ingå ett vad med sin dudettesambo, om att om två år klara 30 chins i utbyte mot att hon fixar att springa milen på femtio minuter?   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:50 - Dagens ämne: Träningsinkontinens 35:00 - Lyssnarfråga: Vad är svårast, att som man klara 30 chins eller som kvinna klara att springa 10 km på 50 minuter? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  302: Leder stretching mellan seten till större muskeltillväxt?

  46:31

  Försnack deluxe i dagens avsnitt! Vi har nyss varit i Göteborg för att dra i gång arbetet med årets julkalender i appen – så vi passar på att dela med oss av hur vi tänker gällande träningsutmaningarna bakom luckorna.   Vi hinner även prata om att Andreas fick blodad tand av att gästa avsnitt 300, och att han nu har gjort debut på Youtube med en föreläsning om nikotin och träning. Den videon kan du kolla på här.   Sist men inte minst: Sandrine ska tävla på VM i utrustat styrkelyft i november! Hur känns formen? Och är utrustningen lika skön som alltid?   Först efter allt detta är det dags för ett ämne också. Vilka belägg finns det egentligen för den gamla byggarmetoden att stretcha i setvilan, för snabbare gains?   Hålltider: 00:00 - Försnack om årets julkalender och Sandrines kommande VM-tävling 24:00 - Dagens ämne: Leder stretching mellan seten till större muskeltillväxt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  301: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön

  52:19

  Glöm allt du tror dig veta om din ämnesomsättning!   Eller ja, det beror väl på vad du tror dig veta. Men det påstås väldigt mycket om hur vår metabolism skiljer sig åt mellan oss människor på individnivå. Och vi har en ny studie som visar att mycket av det som sägs, inte stämmer.   Din energiförbrukning verkar primärt avgöras av två faktorer: din ålder och hur mycket fettfri massa du bär runt på. Och i dag ska vi reda ut vad det innebär i praktiken, samt glida sömlöst över till att prata om hur mycket (eller lite) vi kan påverka energiförbrukningen med hjälp av träning.   Vi hinner även med en lyssnarfråga om att bygga läckra lats, utan att använda vertikala dragövningar såsom chins eller latsdrag.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:20 - Dagens ämne: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön – och hur mycket kan du egentligen påverka den med träning? 44:50 - Lyssnarfråga: Går det att få bra lats utan att träna latsdrag eller chins? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
 • Styrkelabbet podcast

  300: Legenden Andreas Abelsson (King Grub!) hjälper oss svara på era svåraste frågor

  1:02:42

  Jubileumsavsnitt!   Vi funderade hårt och länge på vad vi kunde hitta på för att fira den här gången, så här tre hundra avsnitt in i poddens historia. Och inget kändes bättre eller roligare än att lura in vår kära kollega Andreas Abelsson i studion.   Så vi gjorde just det.   Om du någonsin hängt på styrketräningsforumet Kolozzeum, känner du Andreas som King Grub – universalgeniet som läst och lagt alla träningsstudier på minnet. Om du hänger mer på Styrkelabbet.se eller StrengthLog.com, känner du honom som skribenten som spottar ur sig hjälpsamma artiklar i rasande takt. Och om du använder vår app, har du säkert sneglat lystet på träningsprogram som Bodybuilding Balett eller Bodybuilding 313.   Det finns få saker som rör styrketräning som Andreas inte har koll på, och det är med stor glädje och inte så lite stolthet vi tar honom till hjälp i dag, för att besvara frågor vi normalt brukar ducka.   Hålltiderna nedan innehåller verkligen många godsaker, så ta en ordentlig titt. Vad sägs till exempel om svar på hjärnans kaloriförbrukning, vilken påverkan ett högt nikotinintag har på dina träningsresultat och evidensbaserade spekulationer om kollagentillskott?   Sist men inte minst: tack för att du lyssnar på podden! Vi ser fram emot tre hundra avsnitt till.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:20 - Introduktion av Andreas Abelsson 10:45 - Fråga Andreas 1: Hur många kalorier bränner tankeverksamhet? 15:20 - Fråga Andreas 2: Vad säger forskningen om BCAA och långvarig konditionsträning/-tävling? 18:35 - Fråga Andreas 3: Om jag alltid ätit veganskt sedan jag började styrketräna och inte haft problem med att bygga muskler, finns det ändå några extra gains att hämta av att lägga till ägg och mejerier till kosten? 21:00 - Fråga Andreas 4: När jag kör riktigt högintensiv cardio börjar jag väldigt ofta frysa i slutet av eller efter passet. Svetten rinner men jag blir kall och får ståpäls. Har du någon teori om varför? 24:45 - Fråga Andreas 5: Vad funkar för att förebygga kramp? 28:25 - Fråga Andreas 6: Hur är det med kollagenpulver? Finns det några nya tester som visar att det faktiskt gör skillnad eller det är fortfarande bara placebo? 31:45 - Fråga Andreas 7: Mer än cirka 30 gram protein per tillfälle kommer inte stimulera muskeltillväxten, så har det då betydelse vad jag äter/dricker innan läggdags? Kort sagt, funkar vassle lika bra som kasein innan läggdags? 36:05 - Fråga Andreas 8: Kan ett högre proteinintag förbättra återhämtningen efter träning eller förkorta tiden jag har träningsvärk? 39:50 - Fråga Andreas 9: Hur ska jag lägga om min träning när jag försöker behålla muskelmassa under ett kaloriunderskott? 41:45 - Fråga Andreas 10: Har läst din artikel om att bygga muskler efter 50 års åldern och som du tidigare också påpekat i en annan artikel om äldres träning, tar det längre tid för gamlingar att bygga muskler. Min undran som 76-åring är om det tar längre och längre tid ju äldre jag blir? 46:10 - Fråga Andreas 11: Om en muskulös person som tidigare styrketränat endast fokuserar på långdistanslöpning, men ligger i kaloribalans och får i sig tillräckligt protein: hur stor muskelmassa riskerar hen då att förlora? 48:45 - Fråga Andreas 12: Hur mycket har du under /played i World of Warcraft och har du haft någon annan main än din DK? 51:40 - Fråga Andreas 13: Bästa legobygget senaste året? 54:10 - Fråga Andreas 14: Vilken påverkan har ett högt nikotinintag på min hälsa i allmänhet och min styrketräning i synnerhet? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräning, träningsprogram, styrkeövningar, kost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!

Descubre los mejores podcast en la aplicación gratuita de GetPodcast.

Suscríbete a tus podcast favoritos, escucha episodios cuando estés sin conexión y déjate sorprender por las recomendaciones personalizadas.

iOS buttonAndroid button