On the record podcast

În numele adevărului. Lungul drum până la Clanul Marelui Alb

0:00
46:09
Spol 15 sekunder tilbage
Spol 15 sekunder frem

O cameră video montată la piept i-a reținut bătăile inimii colegului nostru Victor Ilie, la capătul mai multor luni în care s-a infiltrat într-o rețea de afaceri cu bani publici a Bisericii Ortodoxe Române. Așa a ieșit, involuntar, și primul portret audio al unui jurnalist de investigație.

„Clanul Marelui Alb” e primul documentar jurnalistic care intră în măruntaiele corporației ignorate de controalele statului laic, dar ridicate exact pe nesupunerea față de regulile lumești.

Recorder a trecut de zidul gros care adăpostește deopotrivă corupția, traficul de influență și obediența, sub o identitate falsă. A făcut-o, însă, în numele adevărului.

Protagoniștii investigației, filmați cu camera ascunsă, au fost înlăturați din funcțiile publice și din ierarhia bisericească. Patriarhia îi reneagă și sugerează că ar fi acționat pe cont propriu. Dacă această rețea era doar un caz izolat, ce spun preoții de rând și de câte ori a încercat Recorder să stea de vorbă cu însuși Patriarhul Daniel despre aceste practici explică Victor Ilie, autorul investigației „Clanul Marelui Alb”.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.

Flere episoder fra "On the record"

 • On the record podcast

  Guvernul gradat al unei țări degradate

  38:58

  Pe 25 noiembrie 2021, România s-a întors în timp. După șapte decenii are din nou un general prim-ministru. Pe Nicolae Ciucă îl știm de acum. E la a doua desemnare, căci, în ciuda anomaliei de a avea un general șef de guvern pe timp de pace, indignarea societății n-a fost atât de mare cât să-i schimbe președintelui Klaus Iohannis opțiunea. Dar, în spatele generalului, se aliniază în acest guvern politicieni care au stârnit - și nu demult - valuri imense de indignare, în stradă. Acum, și ei au depus jurământul. De peste 20 de ani cu ochii pe politică și pe societate, jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct la „Adevărul”, explică în acest episod „On the Record” cum a ajuns toată puterea din România în mâna unei coaliții în care PNL și PSD stau la aceeași masă, dar și cum mocnește, în plan secund, furia electoratului mințit. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Lecția bulgărească. Cum se poate recupera speranța după o lungă criză politică

  33:37

  În vreme ce în România negocierile se îndreaptă spre același nume de premier desemnat și acum o lună, Bulgaria respiră cu speranță după al treilea rând de alegeri parlamentare anticipate într-un singur an. „Continuăm Schimbarea”, un partid apărut de numai câteva luni, dar cu doi lideri charismatici școliți la Harvard, a câștigat scrutinul de duminică. Kiril Petkov și Asen Vasilev l-au învins pe Boiko Borisov, după un deceniu în care fostul premier și-a convertit în bani puterea politică, dar și după luni de proteste la care, în ciuda pandemiei, bulgarii au ieșit să-i ceară demisia. Aruncăm o privire peste graniță ca să înțelegem de ce sunt bulgarii supărați pe politicienii lor, dar și ce efecte poate avea o criză politică întinsă pe aproape un an. Jurnalistul Georgi Gotev, senior editor la Euractiv, ne traduce în românește politica bulgărească și explică de ce ultimele alegeri dau și cea mai mare speranță că, de data asta, criza va fi depășită. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af On the record - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • On the record podcast

  Spirala tăcerii. Teama care domină Poliția Română

  39:10

  Cât timp partidele își reașază scaunele la masa puterii, Recorder a arătat zilele trecute cât de șubredă e Poliția Română în spatele etichetei de instituție de forță. Surprinzător sau nu, în România, tocmai cei care ar trebui să ia urma falsurilor umblă cu falsuri. Și își falsifică propria pregătire fizică și tactică - singurul scut pe care o societate îl poate pune între oameni onești și infractori. Dincolo de amuzament sau de indignare, această lipsă de încredere a polițiștilor în propria pregătire și în instituția în care lucrează susține, ca un colos invizibil, neîncrederea tot mai accentuată a întregii societăți în poliție. Dacă mai există o ieșire din asta, câtă vreme cei mai mulți dintre polițiști se tem să vorbească, explică Andreea Pocotilă, autoarea investigației „Poliția Română în misiune de autodistrugere”. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Termo-dileme. Cum ne vom încălzi casele în anii care vin

  26:49

  În România, pare că asistăm de ceva timp la falimentul termoficării în marile orașe. Ca în fiecare an, primarii s-au năpustit la Guvern să ceară bani ca să treacă iarna. Și tot ca în fiecare an, miniștrii reinventează apa caldă: scormonesc prin Fondul de rezervă pentru sute de milioane, dar fără vreun plan coerent de viitor. Peste tot în Europa și în lume, sistemele centralizate în care s-a investit sunt considerate cele mai bune soluții pentru orașe. Avem o astfel de poveste și în România. Cele mai multe sunt, însă, exemple de incompetență, politizare și pierderi. Se mai poate vorbi de soluții ale viitorului într-o astfel de criză? Ce poate face cu adevărat Guvernul și ce ne rămâne de făcut fiecăruia dintre noi când administrația ratează explică, din iureșul summitului climatic de la Glasgow, Răzvan Nicolescu. Expert în energie, Răzvan Nicolescu a plecat de la conducerea unei importante companii multinaționale în care era partener și a înființat recent Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Sfinxul de la Cotroceni. Cum a ajuns Iohannis un președinte decuplat de popor

  38:46

  Două luni de zbateri politice au, deocamdată, același rezultat: fraze vagi cu aer de declarații cifrate, cuvinte rostite apăsat, dar a căror înșiruire nu duce nicăieri. Și, peste toate, un președinte tăcut, aproape absent. Din colțul său de țară, președintele Klaus Iohannis s-ar putea vedea câștigător absolut al acestor luni. Are un partid loial pe care îl va ține la Putere, fie și într-un guvern minoritar. Are un soldat la partid și un comandant la Palatul Victoria. Are, chiar și prin intermediari, putere în Opoziție. Are statul. Doar că e vorba de același stat declarat deja eșuat. Despre puținele opțiuni de ieșire din criză, dar mai ales despre lacunele figurii prezidențiale care ar fi urmat să readucă meritocrația în administrația din România stăm de vorbă cu politologul Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, fost consilier al președinților Emil Constantinescu și Traian Băsescu și deputat european timp de zece ani. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Mijloace de dezinformare în masă. De ce a tăcut CNA până acum?

  37:00

  Sutele de oameni care mor zilnic la Terapie Intensivă ne obligă să ne întrebăm cum s-a ajuns aici. Iar unul dintre răspunsuri a fost, în tot acest timp, sub ochii noștri. O avalanșă de minciuni pe ecrane, dublată de cinismul autorităților, a încețoșat minți și a înălțat un zid insurmontabil de neîncredere. Multă vreme nesancționate, emisiuni de dezinformare de pe posturi naționale au făcut rating și au legitimat voci antivacciniste care ar fi putut rămâne obscure. Așa ne-am ales în România cu o nouă academie: a ticăloșiei, cum o numește Mircea Toma. Fost jurnalist, doctor în psihologie și, de puțină vreme, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, Mircea explică, în acest episod „On the Record”, cum se face că amenzile pentru minciuna de pe ecrane încep abia acum să curgă. Un dialog din care reiese cât se simplu poate face orice telespectator o sesizare la CNA (https://bit.ly/3GewHmS) și în ce măsură poate fi și azi sancționat conținutul din online care dezinformează. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  În numele adevărului. Lungul drum până la Clanul Marelui Alb

  46:09

  O cameră video montată la piept i-a reținut bătăile inimii colegului nostru Victor Ilie, la capătul mai multor luni în care s-a infiltrat într-o rețea de afaceri cu bani publici a Bisericii Ortodoxe Române. Așa a ieșit, involuntar, și primul portret audio al unui jurnalist de investigație. „Clanul Marelui Alb” e primul documentar jurnalistic care intră în măruntaiele corporației ignorate de controalele statului laic, dar ridicate exact pe nesupunerea față de regulile lumești. Recorder a trecut de zidul gros care adăpostește deopotrivă corupția, traficul de influență și obediența, sub o identitate falsă. A făcut-o, însă, în numele adevărului. Protagoniștii investigației, filmați cu camera ascunsă, au fost înlăturați din funcțiile publice și din ierarhia bisericească. Patriarhia îi reneagă și sugerează că ar fi acționat pe cont propriu. Dacă această rețea era doar un caz izolat, ce spun preoții de rând și de câte ori a încercat Recorder să stea de vorbă cu însuși Patriarhul Daniel despre aceste practici explică Victor Ilie, autorul investigației „Clanul Marelui Alb”. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Sistemul sanitar, la limită

  32:14

  După o vară liniștită, România a intrat în cel mai înfricoșător scenariu de la începutul pandemiei. Cu 15.000 de noi infectări în fiecare zi, Urgențele sucombă, iar pacienții în așteptare își împart, pe holuri, aceeași mască de oxigen. Așa arată realitatea în cele mai fierbinți puncte ale prezentului – în secțiile de Terapie Intensivă și în Urgențe. O realitate ignorată de cei mai mulți și care stă să împingă spitalele din România dincolo de limita suportabilității. Cât se poate agrava situația pentru toți bolnavii, nu doar pentru cei de COVID-19, și ce poate obține, realist, România din activarea mecanismului european de protecție civilă explicăm azi într-un dialog cu medicul Bogdan Tănase – managerul Institutului Oncologic din București și președintele Alianței Medicilor. Încercăm să recompunem totodată atmosfera din secțiile COVID-19 cu doctorul Diana Cimpoeșu și cu asistenta ATI Mariana Luceanu. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  România după Cîțu. Ce urmează dacă trece moțiunea

  35:05

  Trecut de propriul congres, partidul care guvernează România în pandemie și președintele său se pregătesc acum de un lung interimat la guvernare, ca și cum știrile despre sutele de oameni care mor sau despre miile de infectări în fiecare zi nu i-ar privi direct. Traversăm deja de o lună o criză politică pe care am fi putut-o evita și dincolo de care se văd acum colții prădătorilor politici: primarii unor administrații falimentare de a căror bunăvoință depind liderii de partid și, în final, guvernarea.  De ce un guvern minoritar e mai probabil, în acest moment, decât o coaliție majoritară îndelung negociată, dar și care ar putea fi soluția rapidă, dacă PNL va renunța la pretenția de a-l reimpune pe Florin Cîțu la vârful guvernului, explică Cristian Pîrvulescu, analist politic și decanul Facultății de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.
 • On the record podcast

  Un an cu Nicușor Dan. Ce s-a ales de „noul București”

  40:19

  În  urmă cu un an, România își alegea primarii. Puțini îndrăzneau să-și închipuie, înainte de ziua votului, cât de mulți tineri din marile orașe aveau să-și descopere interesul pentru politica locală. Și cât de categoric avea să piardă Gabriela Firea Bucureștiul. Capitala dădea atunci un vot împotriva tupeului zgomotos și intra, pentru prima dată, pe mâna unui fost activist civic. Dar valul de speranță s-a risipit destul de repede. Ce s-a ales de „noul București”, dar mai cu seamă ce fel de primar a arătat în acest an Nicușor Dan că poate să fie încercăm să descifrăm cu Irina Zamfirescu. Irina e coordonator de programe la ActiveWatch România și unul dintre activiștii care monitorizează îndeaproape deciziile administrației locale în Capitală. On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica.

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2021radio.net logo