Juridikpodden podcast

S17E05: Lambertzologi

0:00
45:03
Spol 15 sekunder tilbage
Spol 15 sekunder frem

Om våldtäkt, oskuldspresumtionen, metoo, Quick, yttrandefrihetsjuridik, rättshaverism och rättsskandaler. 

Flere episoder fra "Juridikpodden"

 • Juridikpodden podcast

  S18E07: Kan man överklaga en förlikning?

  53:33

  Mörkret sänker sig över Sverige, men juridiken skiner sitt ljus! Vi tar upp frågor om juridiken kring kön, domskrivning i HD och så kommer vi inte runt, den här gången heller, Stig Engström. Nu efter en serie på Netflix, Den osannolika mördaren. Och så något om att överklaga en förlikning med anledning av tvisten mellan en partiledare (Ebba) och en fastighetsförsäljare (Esbjörn). 
 • Juridikpodden podcast

  S18E05: Vem är Snygg-Tove?

  44:28

  Juridikpodden stänger boken om Ebba Buschs fastighetstvist för den här gången med frågor om vad en förlikning är - och vad nyttjanderätten innebär. Vi tar även HD:s nya avgörande "Chickenracet" - som handlar om det som det heter, men vad är egentligen ett chicken race? Och, med anledning av utvecklingen i Bulletin: När har man avtjänat sitt straff? 
 • Juridikpodden podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af Juridikpodden - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Juridikpodden podcast

  S18E04: Rättskällorna ger och rättskällorna tar.

  43:26

  Efter skjutningarna: bör Försvarsmakten kallas in för att hjälpa polisen med gängbrottsligheten?  Efter kritiken om långa häktningar: ett nytt avgörande från HD. Efter kritiken mot åtalet av f.d. kommunalrådet Hermansson: domen från hovrätten.  
 • Juridikpodden podcast

  S18E03: Den rosa lagboken

  45:20

  Under sommaren diskuterades om en viss form av massage som fokuserade på de "erogena zonerna", yoni-massage. Är detta förenligt med förbudet mot köp av sexuella tjänster? Och ser rättsordningen mildare på brott, t.ex. köp av sexuella tjänster, när det är kvinnor som är misstänkta? Bör man få lägre straff om man är svårt sjuk när man döms? Ja, säger lagen. Men vad betyder det? Ny dom från HD om sjuk person som dömdes för narkotikabrott. Och borde inte kyrkan tas ifrån rätten att myndighetsutöva när det gäller rätten att viga?   
 • Juridikpodden podcast

  S18E02: Åklagaren som blev ekonomisk förvaltare åt knarklangare

  40:43

  Vi rivstartar säsongens andra avsnitt med historien om åklagaren som av misstag blev ekonomisk förvaltare åt narkotikabrottslingar. Mårten rantar om varför skolor inte får kräva betalt för elevers utrustning när den går sönder i olyckshändelser. Forskar-Tove har genomgått ett peer review-förfarande. Men är det egentligen så bra med peer review? Och inte minst: Ett RAFFLANDE samtal om Jönssonligan  
 • Juridikpodden podcast

  Juridikpodden Special med Akavia: Om hot och våld mot myndighetsanställda och jurister.

  18:59

  I detta specialavsnitt av Juridikpodden samtalar Mårten Schultz med Akavias Anna Nitzelius om fackförbundets nya rapport om hot och våld mot myndighetsanställda och jurister.  Presenteras tillsammans med fackförbundet Akavia.
 • Juridikpodden podcast

  S18E01: Myndighetssäsongen

  56:03

  Om Britney och nya prejudikat. Vad passar väl bättre, när Juridikpodden fyller myndig, att ta upp just myndighet: Vem har den juridiska makten att göra vad och när? Vi tar även upp ett kritiserat beslut från JK om ersättning till en våldtäktsman som suttit för länge i fängelse. Och mycket annat.
 • Juridikpodden podcast

  S17E08: Vad är en gangsteradvokat egentligen?

  55:38

  Säsongens sista avsnitt! Vi tar upp frågan om det egentligen är något fel med privat rättskipning, efter mediernas granskning av speciella "domstolar" för romer. Det senaste året har ett återkommande tema varit "gangsteradvokater". Men vad är egentligen det? Och vilken roll spelar egentligen advokaten i rättssystemet. I slutet av avsnittet tar vi upp det som vi trodde var den tröttaste frågan - om rättskraft - men Tove har sällan varit lika engagerad.  Tack för i år!     
 • Juridikpodden podcast

  S17E07: Är luften en sak?

  44:41

  Vi inleder med att kallprata om väder - alltid publibefriande! - för att därefter ta upp ett nytt lagförslag mot gängkriminalitet. Diskussionsämne: Vad är egentligen juridisk forskning? Slutligen - det ni alla vill veta mer om: vad är egentligen luft, rent juridiskt? 
 • Juridikpodden podcast

  S17E06: Borde man tvingas hjälpa nödställda?

  1:12:15

  Om en misstänkt våldtäkt i Paradise Hotel. Vad spelar det för roll att det spelades in i Mexiko? Vad har man samtyckt till om man är med i en dokusåpa? Vem har ansvaret för vad? Gifta vid första ögonkastet. Vad finns det egentligen kvar i äktenskapet efter att tv-produktionen gått in med äktenskapsförord? Domen om Frej Larsson, som HD har gett namnet "Raplåten". Vi undrar: Finns det inte fler raplåtar? Och hamnade HD rätt? Spoiler: Vi landar i slutsatsen att alla utgångar hade varit rätt.   

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2021radio.net logo