De Beste Stuurlui | BNR podcast

De Beste Stuurlui | BNR

BNR Nieuwsradio

De Beste Stuurlui is een nieuwe, opiniërende podcast van BNR.

40 Episoder

 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Hyperglobalisme is de doodsteek voor de democratie

  39:45

  Daarnaast zou de regering van diezelfde Rutte wel wat opener mogen zijn wat betreft de einddoelen van onze huidige coronamaatregelen. Als we allemaal de neus dezelfde kant op willen houden en willen dat iedereen netjes binnen blijft, moeten we ook enigszins weten waar we het voor doen, nietwaar? Beluister ook |Het lijkt wel alsof Nederland er voor het eerst achterkomt wat er in een ziekenhuis gebeurt Tot slot nog een kritische noot over biomassa. Deze week kwam de documentaire 'Planet of the Humans' uit. Een film vol halve waarheden, maar over één onderwerp snijdt het weldegelijk hout: de biomassa-industrie.De Beste Stuurlui van deze week - Geerten Waling, historicus en columnist bij Elsevier Weekblad; - Arno Wellens, schrijver, publicist en financieel journalist; - Eddy Terstall, filmmaker en mede-oprichter van Vrij Links. See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  “Het lijkt wel alsof Nederland er voor het eerst achterkomt wat er in een ziekenhuis gebeurt”

  35:13

  Constanteyn Roelofs ergert zich in de publieke coronadiscussie aan de gemakzuchtige borrelpraatvergelijkingen met, vaak racistische, stereotypen uit andere landen. Ze slaan nergens op en vormen op geen enkele manier een basis om te bepalen hoe Nederland zou moeten omgaan met corona. Wat vinden Linda Duits en Dieuwertje Kuijpers daarvan? Lees ook | Borrelpraat over Zweden en Zuid-Korea is lui en gemakzuchtig Waarom horen we alleen maar over Italië, Zweden en Zuid-Korea? Wat is er met andere continenten gebeurd, zoals Afrika en Zuid-Amerika? Waar is de breedte aan buitenlands nieuws die we normaalgesproken zien in de media? En het RIVM en het Outbreak Management Team. Het zijn clubs van wetenschappers die de regering adviseren. Maar ze worden door premier Rutte naar voren geschoven als degene die het coronabeleid bepalen. Gooit de regering zijn politieke verantwoordelijkheid over de schutting naar wetenschappers? En is dat erg? De Beste Stuurlui van deze week winden zich er over op.De Beste Stuurlui van deze week: - Constanteyn Roelofs, historicus, journalist en columnist bij Elsevier Weekblad; - Linda Duits, schrijver en onderzoeker gespecialiseerd in onder andere gender- en mediastudies; - Dieuwertje Kuijpers, journalist voor Vrij Nederland, Follow The Money en PhD Politieke Wetenschappen naar Military Interventions. See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af De Beste Stuurlui | BNR - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  “Zullen we een fatwa uitspreken tegen trendwatchers en futurologen?”

  37:10

  Bernard Hammelburg vindt alle praat over het nieuwe normaal na de coronacrisis en de 1,5-metersamenleving, maar onzin. Voor je het weet vervallen we gewoon weer in ons oude patroon. Maar wat vinden Geerten Waling en Sjuul Paradijs daarvan? Luister ook | Oude normaal Daarnaast gaan de Stuurlui de strijd aan met de media: maken zij de pandemie groter dan het al is door alleen sensatie op te zoeken? Wie spinnen er garen bij deze coronacrisis? Er lijkt zich een heel veld aan opportunisten te ontspruiten met trendwatchers voorop. Maar die wisten dan ook dat dit zou komen. En er was meer dan coronanieuws. Zembla bracht gisteren mogelijke banden met Rusland binnen Forum voor Democratie aan het licht. Maar is dat wel zo? Trekken zij niet gewoon harde interne FVD grappen totaal uit verband?De Beste Stuurlui van deze week: - Sjuul Paradijs, oud hoofdredacteur De Telegraaf en oprichter Trusted Media ; - Geerten Waling, historicus een columnist bij Elsevier; - Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en columnist bij BNR Nieuwsradio See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Moet Nederland solidair zijn met Zuid-Europa tijdens de coronacrisis?

  36:33

  Lees ook | Zij aan zij Zo vindt Constanteyn dat Nederland beter de poot stijf kan houden en is het typisch EU dat dit soort landen nu weer de regels probeert op te rekken. Eddy Terstall is van mening dat er vooral gewacht moet worden totdat de emoties wat bedaard zijn... Lees ook | Hoekstra tevreden met steunpakketDe Beste Stuurlui van deze week: - Jaap Jansen, columnist en maker van de politieke podcast Betrouwbare Bronnen; - Constanteyn Roelofs, historicus, journalist en columnist bij Elsevier; - Eddy Terstall, filmmaker en mede-oprichter van Vrij Links. See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Het is heel erg mooi om dingen te doen die eigenlijk tegen je principes zijn

  27:19

  Ben van der Burg vindt dat het niet anders kan: het delen van de telefoongegevens om de strijd tegen corona aan te gaan. Dat zegt hij in zijn radiocolumn. Luister ook | Batterij leeg, politie aan de deur Maar hoe zit het dan met privacy? Is de wetgever wel snel genoeg? Wie gaat die data dan beheren? En kunnen we de bedrijven die de techniek leveren om die data te verzamelen wel vertrouwen? We voelen Ben aan de tand. BNR-columnisten uitgedaagd De Bese Stuurlui heeft deze week een totaal nieuw jasje. We gaan in gesprek met een BNR-columnist over zijn mening. Want je mening geven is makkelijk gedaan. Maar blijft die mening overeind als er een kritisch vragenvuur volgt...De Beste Stuurman van deze week: - Ben van der Burg, BNR Columnist, IT-ondernemer en technologie-expert.Achtergrondinformatie NRC: Brits onderzoek: beste aanpak virus is met traceerapp Science: Quantifying SARS-CoV-2 transmission suggests epidemic control with digital contact tracing Financieele Dagblad: Overheid, pas op met gezondheidsdata en massasurveillance Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Guy Verhofstadt gebruikt coronacrisis om EU nog verder door te drukken

  31:53

  In verscheidene media valt te lezen dat ons een nieuwe babyboom te wachten staat. Maar is dit wel gegrond? Alsof toekomstige ouders er ineens voor kiezen om een kind te krijgen als ze niks beters te doen hebben. Demograaf Jan Latten heeft hier uiteraard een mening over. Daarnaast heeft de coronacrisis uiteraard politieke implicaties; hoe handelt de EU? En hoe zit het met de banken hieromtrent? Journalist Arno Wellens ergert zich aan Guy Verhofstadt, die de crisis ogenschijnlijk misbruikt om de EU er verder doorheen te drukken.De Beste Stuurlui van deze week: - Jan Latten, Emeritus hoogleraar demografie Universiteit van Amsterdam; - Arno Wellens, schrijver, publicist en financieel journalist. See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Hij valt na één weekje crisis al om. Weg met die man!

  32:03

  Dossier |Coronavirus Deze week bereikte het crisis rondom coronavirus haar voorlopige hoogtepunt doordat er in Nederland nog net geen lock-down werd afgekondigd. Daar kunnen De Beste Stuurlui natuurlijk niet om heen. Ze geven hun mening over de verbazingwekkende solidariteit die de strijd tegen het virus meebrengt. En hoe die solidariteit kan leiden tot angstwekkend kuddegedrag, waarbij wc-papier hamsteren pas het begin is van de gekte. Maar ook hoe geschikt minister Bruins is, als hij na een weekje crisis al omvalt. Is het dan niet tijd om op te stappen? En dat bleek ook wel gisteren. En natuurlijk wat een wereldwijd virus betekent voor de globalisering. Betekent dit het einde van goedkope biertoeristen in onze steden? Of zou het dat moeten zijn? De Beste Stuurlui van deze week: - Constanteyn Roelofs, historicus, journalist en columnist bij Elsevier; - Geerten Waling, historicus en columnist bij Elsevier Weekblad. - Bart Nijman, adjunct-hoofdredacteur GeenStijl; See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Meer corona-solidariteit en meer luisteren naar de wetenschap!

  31:45

  Dossier |Coronavirus Als we kijken naar een heel ander dossier, namelijk het WK in Qatar, valt er wel weer genoeg aan te merken op de besluiten die genomen worden. Legitimeren we niet een angstaanjagend regime door een gezellig balletje te gaan trappen in Qatar? Doet dit niet denken aan de Olympische Spelen in het Berlijn van Adolf Hitler. De Beste Stuurlui van deze week: - Eddy Terstall, filmmaker en mede-oprichter van Vrij Links; - Arno Wellens, schrijver, publicist en financieel journalist; - Sjuul Paradijs, mede-oprichter Trusted Media en oud-hoofdredacteur van De Telegraaf. Achtergrondartikelen: Rutte: Werk zoveel mogelijk thuis Nederland werkt thuis Gaan scholen dicht om corona? See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Een Fries en een Limburger liggen cultureel mijlenver uit elkaar, maar de Islam is ineens een probleem

  29:36

  De Turkse regering heeft besloten om migranten die naar de EU willen niet meer tegen te houden. Worden vluchtelingen ingezet als bargaining chip in een breder geopolitiek spel? En is Turkije daarmee de bad guy? En kan je eigenlijk wel spreken van bad guys en good guys in deze discussie? Deze week werd de European Green Deal gepresenteerd. Maar gaat die Green Deal wel vliegen bij de Europese bevolking, als hij gepresenteerd wordt door groen kruisvaarders... Moet er een gematigder praktischer insteek worden voorgeschoteld aan de mensen? En de PvdA, SP en GroenLinks kondigden deze week aan om samen te gaan strijden tegen belastingplannen van het kabinet. Maar hoe sterk is dat linkse blok? En kan je wel een blok vormen als je geen duidelijke visie hebt?De Beste Stuurlui van deze week - Dieuwertje Kuijpers, columnist en PhD Politieke Wetenschappen naar Military Interventions; - Constanteyn Roelofs, historicus, journalist en columnist bij Elsevier; - Merijn Oudenampsen, socioloog en politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van 'De conservatieve revolte' See omnystudio.com/listener for privacy information.
 • De Beste Stuurlui | BNR podcast

  Corona is net het Koningshuis: er gebeurt helemaal niets, maar het bestaat

  35:06

  Niemand kan om het Coronavirus heen, dus ook de Stuurlui niet. Maar hoe erg is het? Blaast de media een uit de kluiten gewassen griepje op? En laat de economische knal die Corona veroorzaakt zien hoe afhankelijk we van China zijn? 'Kinderlijk', 'Stuitend' en 'Arrogant', zo werd premier Rutte door andere Europese landen gekwalificeerd in het begrotingsdebat deze week. Zijn zuinige en onbuigzame houding wekte kennelijk niet veel sympathie. Is het pure verkiezingsretoriek of houdt hij voet bij stuk? En de Tweede Kamercommissie ongewenste beïnvloeding van moskeeën. Wat heb je aan een commissie die geen aanbevelingen kan doen? En wat heeft het überhaupt opgeleverd? De Stuurlui winden zich weer op!De Beste Stuurlui van deze week: - Sjuul Paradijs, mede-oprichter Trusted Media en oud-hoofdredacteur van De Telegraaf; - Syp Wynia, journalist, publicist, columnist; - Joram van Klaveren, oud-politicus, auteur en voorzitter van het Adam Smith Instituut. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2022radio.net logo