Chef Dilemma podcast

Avsnitt 28: Jacques Mwepu, Kriminalvårdschef för Kumlaanstalten

0:00
42:39
Spol 15 sekunder tilbage
Spol 15 sekunder frem

När polisen och rättssystemet är framgångsrika i sitt arbete ökar trycket på den svenska kriminalvården.

Jacques Mwepu är anstaltschef på högsäkerhetsanstalten Kumla, som är Sveriges största. Nu finns här mer än 500 intagna, grovt kriminella personer.

Här jobbar också över 500 anställda. Överbeläggning gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld och svårjobbad.

”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar. Intagna jobbar med otillåten påverkan på väldigt hög nivå. Våra medarbetare utsätts för trakasserier. Intagna ger sig på varandra, på ett sätt som vi inte har sett tidigare.”

Nya tuffare förutsättningar försvårar vård och att öppna för en väg mot ett annat liv än det kriminella.

”Intagna som vill jobba med förändringar ges inte den möjligheten. Det där bekymrar mig.”

Hur tänker Kumlaanstaltens chef kring hårdare straff? Och vilka lösningar ser han på gängkriminalitet och en mer effektiv svensk kriminalvård?

Jacques Mwepu berättar också om varför han tvingades fly från Kongo-Kinshasa och om han mött rasism.

Cissi Elwin ställer honom inför ett par knepiga chefsdilemma. Hur hanterar han en medarbetare som har blivit rädd för att göra sitt jobb och hur argumenterar han för att få loss mer resurser till verksamheten?

Flere episoder fra "Chef Dilemma"

 • Chef Dilemma podcast

  Bonus: PostNords koncernchef Annemarie Gardshol ger råd till chefer som driver förändring

  5:36

  PostNord har nära 30 000 anställda och en nästan 400 år lång historia. Här ska koncernchef Annemarie Gardshol digitalisera, klimatanpassa och förändra verksamheten – i hög takt. Vilka råd vill hon skicka med till andra förändringschefer som behöver driva på utveckling och digitalisering, kanske också i lite trögrörliga verksamheter? Lyssna på hela intervjun med Annemarie Gardshol i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
 • Chef Dilemma podcast

  Avsnitt 32: Annemarie Gardshol, koncernchef PostNord

  44:14

  Modig eller galen? Vännernas reaktioner var blandade när Annemarie Gardshol tog toppjobbet på PostNord. Den svensk-danska postjätten med 28 000 anställda var i en djup kris, både lönsamhets- och förtroendemässigt, när hon blev Sverigechef 2018 och sedan koncernchef 2019. ”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen, ett riktigt jädrar anamma. Det var där jag hämtade min kraft”. Annemarie Gardshol berättar om arbetet med att vända bolaget, bland annat med en ledarskapsmodell formad som en diamant och genom att sätta medarbetarna främst. Sju år som managementkonsult på McKinsey har format henne, men hon har förändrats – från extremt uppgiftsorienterad till att lägga fokus på människorna och kulturen.  Hon berättar om jobbet med att digitalisera ett bolag med en nära 400 år lång historia och hur hon gör för att lära känna de 250 högsta cheferna i PostNord. Dessutom delar hon med sig av dilemmat att sitta på två chefsstolar samtidigt och tipsar om hur hon vänder en riktig skitdag. Cissi Elwin ställer henne inför några olika dilemman. Vad gör hon när ett extrainsatt kvällsmöte krockar med ett viktigt födelsedagsfirande? Eller när hundälskaren Annemarie Gardshol konfronteras med en råbarkad husse utan koll på hunddressyr?
 • Chef Dilemma podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af Chef Dilemma - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Chef Dilemma podcast

  Bonus: Max vd Richard Bergfors råd till chefer som vill få mångfald att hända

  2:08

  På Max arbetar man mycket med mångfald. Bland annat med att göra det möjligt för funktionsnedsatta och personer som står långt från arbetsmarknaden att jobba på den svenska hamburgerkedjan. Vilka tre råd vill Max vd Richard Bergfors skicka med till chefer som vill bli bättre på mångfald? Hör hans tips! Lyssna på hela intervjun med Richard Bergfors i Chef Dilemma, där han intervjuas av Cissi Elwin.
 • Chef Dilemma podcast

  Avsnitt 31: Richard Bergfors, vd Max Burgers

  45:08

  Max är Europas äldsta hamburgerkedja och ett svenskt familjeimperium som sätter amerikanska snabbmatsjättar på plats. ”Vi kan både ta snabbare och mer långsiktiga beslut. Vi har ingen börskurs att förhålla oss till och tar beslut mer från hjärtat”, förklarar Max Burgers vd Richard Bergfors framgången och berättar om sitt största ledarskapsdilemma just nu. Han är vd sedan 20 år, ibland med känslan att vara "fast i ett ekorrhjul". Föräldrarna är aktiva i bolaget, liksom hans båda bröder. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att leda i ett sammansvetsat familjeföretag? Richard Bergfors berättar om den allvarliga olyckan som drabbade familjen och hur den har påverkat honom och bolagets inriktning. Dessutom ger han inblickar i hur Max arbetar med digitalisering, mångfald och hållbarhet och hur expansionsplanerna ser ut framåt. Cissi Elwin ställer honom inför flera chefsdilemman. Hur övertygar han en ung chef som fått ett erbjudande från en konkurrent att stanna kvar? Och vad gör han om familjen blir tvungen att stanna på ett McDonalds på sin bilresa?
 • Chef Dilemma podcast

  Bonus: Handels rektor Lars Strannegård tipsar om 3 kulturupplevelser som gör dig till en bättre chef

  3:36

  Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, menar bestämt att chefer behöver mer konst, teater, musik och litteratur för att bli riktigt bra ledare.  Så vilka tre riktigt bra kulturupplevelser kan han rekommendera för just chefer? Hör hans tips! Lyssna på hela intervjun med Lars Strannegård i Chef Dilemma, där han intervjuas av Cissi Elwin.
 • Chef Dilemma podcast

  Avsnitt 30: Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan i Stockholm

  46:36

  Lars Strannegård är rektor för Handelshögskolan i Stockholm där en lång rad näringslivstoppar och framgångsrika ledare har fått sin utbildning. Ändå är Handels inte en elitskola, menar han. Han går hårt åt det nuvarande betygssystemet och berättar om sin egen period med urusla skolbetyg. Lars Strannegård ser brister i den egna verksamheten.  ”Vi är bland de sämsta i Sverige på att rekrytera från icke studievana miljöer", konstaterar han och och berättar vad skolan gör för att försöka få mer mångfald. Handelshögskolan i Stockholm har 1600 elever och är rankad som Nordens främsta handelshögskola. När framtidens chefer formas här får de med sig fyra grundvärden för ett ledarskap som ska klara extremt snabb förändring. ”Att vara empatisk är helt centralt.”  Att få långsiktighet i en verksamhet som till största delen finansieras med donationer är ett dilemma som ofta får Lars Strannegård att ligga sömnlös. Han kan också, trots att han är professor i ledarskap, stöta på problem som chef för alla de supersmarta och välartikulerade akademiker "som kan se beslut från rektor som ett första inlägg på ett seminarium". Cissi Elwin ställer honom inför en rad knepiga chefsdilemman:  Hur hanterar han en student som har fuskat sig in på skolan? Eller en klimatprotest i skolans lokaler som involverar både elever, råolja och megafoner? Och vad säger han till en viktig finansiär som ber om en utbildningsplats till sitt barnbarn?
 • Chef Dilemma podcast

  Bonus: Sveriges Radios vd Cilla Benkö om hur du blir en riktigt vass förändringsledare

  3:08

  Sveriges Radios vd Cilla Benkö jobbar i ett snabbt föränderligt medielandskap där ständig innovation är helt nödvändigt. Vad vill hon ge för råd till chefer som vill bli riktigt duktiga förändringsledare? Lyssna på hela intervjun med Cilla Benkö i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
 • Chef Dilemma podcast

  Avsnitt 29: Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

  46:35

  Ett dilemma just nu för Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio (SR), är de nya hybridarbetssätten. Det finns nya förväntningar på att kunna dela arbetstiden mellan jobbet och hemmet. ”Chefer känner ett tryck från medarbetarna. Men vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget.” Som vd för Sveriges Radio sedan 2012 och chef för 2000 medarbetare på 50 platser i landet har hon hanterat en rad kriser. Nu senast har det handlat om rasismanklagelser internt och kritik mot en reporter som var vän med den person som granskats, som klassats som en säkerhetsrisk av Säpo. Hur gör hon för att hålla huvudet kallt när det stormar? Cilla Benkö blev Årets Chef 2017. Vad gör henne till en bra ledare och vad har hon fått kämpa med? ”Jag har en snabb hjärna”, säger hon och förklarar hur hon lärt sig att inte alltid rusa på, utan hitta ett ledarskap där också andra får plats. Cissi Elwin ställer henne inför flera knepiga dilemman: en medarbetare som vägrar covid-vaccin och en annan som trampar snett i sociala medier. Hur tar hon itu med en chef som skäller ut sina medarbetare inför andra och vilket lunchgäng väljer hon: chefskollegorna eller de nya vikarierna?
 • Chef Dilemma podcast

  Bonus: Kumlaanstaltens chef Jacques Mwepus råd till chefer med medarbetare som har riskfyllda jobb

  2:40

  Kriminalvården är hårt pressad. På Kumlaanstalten, där över 500 av Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff, är det kraftig överbeläggning och trängsel. Riskerna ökar för irritation och våld. Vad har anstaltschefen Jacques Mwepu för råd till chefer med medarbetare som kan utsättas för våld och risker i sitt jobb?
 • Chef Dilemma podcast

  Avsnitt 28: Jacques Mwepu, Kriminalvårdschef för Kumlaanstalten

  42:39

  När polisen och rättssystemet är framgångsrika i sitt arbete ökar trycket på den svenska kriminalvården. Jacques Mwepu är anstaltschef på högsäkerhetsanstalten Kumla, som är Sveriges största. Nu finns här mer än 500 intagna, grovt kriminella personer. Här jobbar också över 500 anställda. Överbeläggning gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld och svårjobbad. ”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar. Intagna jobbar med otillåten påverkan på väldigt hög nivå. Våra medarbetare utsätts för trakasserier. Intagna ger sig på varandra, på ett sätt som vi inte har sett tidigare.” Nya tuffare förutsättningar försvårar vård och att öppna för en väg mot ett annat liv än det kriminella. ”Intagna som vill jobba med förändringar ges inte den möjligheten. Det där bekymrar mig.” Hur tänker Kumlaanstaltens chef kring hårdare straff? Och vilka lösningar ser han på gängkriminalitet och en mer effektiv svensk kriminalvård? Jacques Mwepu berättar också om varför han tvingades fly från Kongo-Kinshasa och om han mött rasism. Cissi Elwin ställer honom inför ett par knepiga chefsdilemma. Hur hanterar han en medarbetare som har blivit rädd för att göra sitt jobb och hur argumenterar han för att få loss mer resurser till verksamheten?

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2022radio.net logo