50 Koffies Original podcast

S2 EPISODE 27: Mathias Celis, gedragswetenschapper en tech-ondernemer, over ons irrationele brein, de overtuigingskracht van nudges en consumentengedrag in een geautomatiseerde wereld.

0:00
1:15:07
Spol 15 sekunder tilbage
Spol 15 sekunder frem

Mathias Celis is psycholoog, gedragswetenschapper, tech-entrepreneur en voormalig topgymnast. Hij werkt aan zijn doctoraat aan de Universiteit van Gent, waar hij zich verdiept in gedragseconomie. Verder is hij medeoprichter van twee tech start-ups. Ad Astra Industries ontwikkelt automatiseringssoftware voor repetitieve taken en ROOT is een marktplaats om het gebruik van cloudservers te optimaliseren.

 

Vandaag vertelt Mathias hoe het menselijk brein “gehackt” kan worden om keuzes en gedrag te beïnvloeden. Ons brein verlangt nu eenmaal naar makkelijke en snelle opties. We ontdekken ook de verschillende factoren die onze keuzes bepalen, zoals context, sociale normen, FOMO en meer. Bovendien deelt hij technieken, waaronder nudging en sludging, die onze keuzes kunnen sturen. Aan de hand van voorbeelden illustreert Mathias welke signalen gewenst gedrag kunnen aanmoedigen, van een doolhof in IKEA tot pijlen om wildplassen te bestrijden in Gent. 

 

Daarnaast bespreken we hoe bedrijven voortdurend concurreren voor aandacht van consumenten en waarom dit soms leidt tot oneerlijke tactieken. Maar ook hoe bedrijven vertrouwen kunnen opbouwen met nieuwe businessmodellen en welke rol technologieën, zoals artificiële intelligentie, hierin spelen. En natuurlijk delen we als 50 Koffies graag dit interessante weetje: koffie verhoogt de kans op een aankoop. Als je kijkt naar het hoge aantal koffiedrinkers in België, dan lijkt koffie een goede investering voor bedrijven te zijn.

 

Flere episoder fra "50 Koffies Original"