Værfast podcast

Værfast

Meteorologisk institutt

La oss snakke om været - og klimaet! Statsmeteorologer og klimaforskere fra Meteorologisk institutt møter interessante gjester, sammen med en ganske vanlig programleder som stiller spørsmål ved det meste. For hva gjør egentlig en statsmeteorolog og er det det samme som en meteorolog? Hva vil det si å forske på klimaet? Hva er dette "normale" været vi snakker om hele tiden? Og hvor i huleste er Østafjells og sør for Stadt? I denne podkasten er vi værfaste sammen, metaforisk sett, fram til vi har skjønt litt mer og kommer oss litt videre på den store kunnskapsreisen som er livet. Ny episode kommer hver måned.


Send ditt spørsmål til verfast@met.no!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

6 avsnitt

 • Værfast podcast

  Styrtregn, klimatilpasning & Sveinung Rotevatn

  38:41

  Hva er egentlig styrtregn, og blir det mer og mer av det? Hvordan skal vi i så fall bygge for framtida? Hva blir gjort i det hele tatt gjort for å forberede samfunnet vårt på klimaendringene? Og har vi i Norge egentlig noe å klage over? I sesongens siste episode får vi besøk av sjefen vår, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, og sammen med klimaforsker Anita Verpe Dyrrdal snakker han om klimatilpasning, klimaendringer og en klissvåt sykkeltur langs Rhinen. NB: Vi gjør oppmerksom på at episoden ble spilt inn før flommene i Europa og Kina, og før ulykken i Hareid.Værfast kommer tilbake med ny sesong i høst!Denne episoden er produsert av Therese Norum og Hanna Nordlien Berg, med bidrag fra Anita Verpe Dyrrdal.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Værfast podcast

  Språk og Sylfest Lomheim

  37:05

  Hvordan uttales Fedje? Og hva med Lom? Og hvorfor snakker meteorologene så mye om "pent vær"? Vi får besøk av språkviter og tidligere direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim! Sammen med statsmeteorolog Bente Wahl dissekerer han språket i værmeldingen. For blir værmeldingen forstått? Og hva er det som gjør at språk engasjerer så sterkt?Episoden er produsert av Therese Norum og Hanna Nordlien Berg. Programleder er Hanna Nordlien Berg See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Værfast podcast

  Missa inte ett avsnitt av Værfast och prenumerera på det i GetPodcast-appen.

  iOS buttonAndroid button
 • Værfast podcast

  Klimaforskning & Anja Bakken Riise

  35:56

  Hva er forskjellen mellom vær og klima? Og hva jobber egentlig en klimaforsker med? Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, møter klimaforsker Anita Verpe Dyrrdal til en samtale om klimaforskning og klimaformidling. For hvordan er det å drive med klimaformidling når været jobber mot deg? Hva ønsker Anja seg av klimaforsker-standen? Og er det lov å le når man snakker om klimaendringer? Alt dette, og mere til, får du svaret på i Værfast sin første klimaepisode! Episoden er produsert av Hanna Nordlien Berg og Therese Norum, med bidrag fra Anita Verpe Dyrrdal. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Værfast podcast

  Påske & Espen Nakstad

  45:29

  Skifter været raskere i fjellet enn i lavlandet? Hvorfor er det så mye mas om UV-stråling på denne tida av året? Og smitter koronaviruset i skiløypa? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er på besøk i solveggen utenfor Meteorologisk institutt! Sammen med statsmeteorolog Bente Wahl snakker han om tabber på fjelltur, årets påske, og hva som er det beste virusværet.Episoden er produsert av Hanna Nordlien Berg, med bidrag fra Therese Norum, Bente Wahl og Mette Sundvor Skjerdal. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Værfast podcast

  Skihopping & Anders Jacobsen

  41:38

  Hvordan er det å sette utfor en hoppbakke med en hastighet på 90 km/t og vite at vinden brått kan snu? Er tåke bra eller dårlig hoppvær? Var hoppdressene større før? Og har en meteorolog makt til å utsette en OL-finale? Vi har besøk av tidligere skihopper Anders Jacobsen! Sammen med statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl finner vi ut av nøyaktig hvorfor det er så mye ståhei rundt værforholdene under et hopprenn.Episoden er produsert av Hanna Nordlien Berg, med bidrag fra Therese Norum og Mette Sundvor Skjerdal. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Værfast podcast

  Kulde & Trond-Viggo Torgersen

  43:06

  Hva er grunnen til at det har vært en så kald start på året? Hvorfor blir man kaldere når det blåser ute? Og er det egentlig farlig å fryse? I aller første episode har vi besøk av hele Norges Trond-Viggo Torgersen! Sammen med vår egen statsmeteorolog Bente Wahl snakker vi om sibirkulde og inversjon, men også Trond-Viggos kjente sketsj «Den triste værmelderen», hva som er hans favoritt-vær å tisse i, og hvordan man best bør varme opp kroppen hvis man har blitt iiiskald. Episoden er produsert av Therese Norum og Hanna Nordlien Berg. Fagansvarlig er statsmeteorolog Mette Sundvor Skjerdal. Programleder er Hanna Nordlien Berg. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Kom åt alla poddsändningar i gratisappen GetPodcast.

Prenumerera på dina favoritpoddar, lyssna på avsnitt offline och få spännande rekommendationer.

iOS buttonAndroid button