Nordnorsk historie podcast

Da redningsskøyta forliste

0:00
35:16
Spola tillbaka 15 sekunder
Spola framåt 15 sekunder

Utenfor Stave Bygdehus ligger en jernkjøl. Den er utstilt på en sokkel av betong. Hva kan en slik jernkjøl ha vært til, og hvorfor var den så viktig at bygda Stave ville stille den ut?


Stave er en av de eldste gårdene på Andøya. Arkeologiske funn viser at det må ha bodd folk på stedet siden steinalderen, for 4500-5000 år siden. På fjellene ved Stave finnes 3000 år gamle fangstgroper og sperregjerder, som ble brukt til å fange rein. De første skriftlige opplysningene om gården finnes i Aslak Bolts jordebok fra 1432. I middelalderen sto et korshus (ei lita kirke) på Stave. Den offisielle bruken av denne kirka opphørte under reformasjonen, og kirka ble senere revet.

Det har aldri vært fiskemottak på Stave, men stedet var likevel et viktig fiskevær. Stave manglet imidlertid ei god havn, og det ble et problem da man gikk over til båter med motor på begynnelsen av 1900-tallet. Et skikkelig kaianlegg ble først bygd tidlig på 1960-tallet.Det er 200 år siden Manndrapardagen, dagen 40 barn mistet sine fedre på havet. Vi vet i dag at hendelsen skyldtes et polart lavtrykk utenfor Andenes. Polare lavtrykk er livsfarlig for våre sjøfolk, men kanskje siste man ikke hva et polart lavtrykk var da. Hendelsen er ikke enestående, moderniseringen i fiskeriene på begynnelsen av 1800-tallet forhøyet arbeidspresset og inntjeningspresset til fisker, båtene og kjøpmennene. Begynnelsen av 1800tallet var også preget av krig ed følgende handelsblokader som ga sult til folket i nord og vanskelige uår, også var det i mange år dårlig fiske. Også er det dette med identitet, mens den unge nasjonen Norge ledet etter sin identitet i daler og fjell, det som ble kalt bonderomantikk, så var det i stor grad fiskeren som var vår identitet. Det å være fiske hadde en stolthet med seg, og stolthet kan ha skapt en forventning om å være tøff. Som Steinar Bastesen sier som den mest naturlig ting i verden: æ begynte å ro då æ va 8, med farn min som høvedsmann».Noen ganger er historien så voldsomme at det er vanskelig å forstå dimensjonene av katastrofene som det nordnorske samfunnet ble utsatt for. Her er et innlegg fra en reiseskildring skrevet av Hans Schules:

«Det gaar intet Aar hen, uden at Havet fordrer sine Offre under Vinterfisket; men et Par Baades Mandskab anses kun som en ringe Tribut til Bølgerne. Enkelte Aar indtræffe derimod større Ulykker, som i lang Tid bevare sig i Fiskernes Erindring. I 1848 den 11te Februar, saavidt jeg mindes, indtraf en saadan Ulykkesdag, og selv de djærveste Fiskere blegne, naar de omtale denne Dag. Hvor mange Folk der gik under, er ikke godt at vide, da Værene staa i liden Forbindelse med hverandre; men man dømte saa, at en 500 Mand omkom ...»


RS 7 «Bergen» var ei redningsskøyte som vart bygd av Rasmus Rolfsen ved Nyhavns Verft i Bergen. Ho vart sjøsett i juli 1895. RS «Bergen» vart nummer 7 i skøyteregisteret til RedningsselskapetRS «Frithjof» vart stroken . RS «Bergen» vart bygd med utgangspunkt i Colin Archer sin redningsskøyteteikningar. Skipsbyggarmeister Oluf Joachim Hilmar gjorde ein del endringar i konstruksjonen. Det er usikkert kor stor del av konstruksjonen Hilmar gjorde, om det var nyteikning eller modifisering av Colin Archer sit arbeid. RS «Bergen» kosta 9986,26 kroner. Ho vart finansiert ved at ti bergenarar gav 1000 kroner kvar. Skøyta vart for det meste stajonert i Vesterålen og Lofoten.


I Januar 1907 forliste RS Bergen utenfor Stave. Denne podcasten handler om forliset. Historien blir fortalt av Karl Rasmus Dahle og Harald Fodstad.


Redningsmenne vart heidra med Medaljen for edel dåd for denne redningsbragda. Dei fekk og gåver frå Redningsselskapet.

Vraket av RS «Bergen» vart kjøpt av to fangstmenn som ville setje henne i stand. Men før dei fekk gjort noko med henne vart ho totalvrak då ho vart kasta på land i ein ny storm. Den utvendige jarnkjølen vart liggande i fjøra til han var plassert på ein sokkel utanfor ungdomshuset på Stave, til minne om forliset og redninga.

I dei tolv åra RS «Bergen» kryssa på fiskefelta redda ho 133 personar frå ein sikker daude. Ho redda 35 fartøy. 224 fartøy fekk assistanse.

Mannskapet på RS «Bergen» vart heidra med Emile Robins belønning for krysningssesongen 1905 - 1906.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Fler avsnitt från "Nordnorsk historie"

 • Nordnorsk historie podcast

  330 Skvadronen er 80 år

  9:45

  Skvadronen ble opprinnelig opprettet under andre verdenskrig på Island i 1941 og er Norges eldste fremdeles operative flyskvadron; i dagens form ble skvadronen opprettet i 1973, etter å ha vært nedlagt og gjenopprettet flere ganger. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  K.M.Myrland

  28:26

  "Du må ha levd et hardt liv, ja sa æ, nån ganga føle æ mæ som et knekt siv"Vi minnes K.M.Myrland med spaltist Ronny Bratten. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Missa inte ett avsnitt av Nordnorsk historie och prenumerera på det i GetPodcast-appen.

  iOS buttonAndroid button
 • Nordnorsk historie podcast

  Tjernobylulykka

  10:00

  Tjernobylulykka har blitt stående som en største atomulykka i historien. Vi ser på hvordan den kunne skje og hvordan den fortsatt påvirker 33 kommuner, hvorav de fleste i Nord-Trøndelag og Nordland. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Bodø By

  47:43

  Bodø by går gjennom en forandring. Ikke alle mener det er til det bedre. Journalist Roar Wiik har skrevet artikkelen "Er Bodø blitt en styggere by"- som fikk et stort engasjement. Vi snaker med han og får en guider tur med kulturminnerådgiver Vegard Kaasen Engen. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Gjemt eller GlemtDel 1

  23:03

  Vel, det føles som om jo meire vi grev, jo fleire spørsmål kommer det opp. Fantes det to Hallvard Devold på samme tid, var det vår Hallvard som okkuperte Myggbukta i 1931, koffer e filmen ødelagt, var han i fremmedlegionen og hvorfor fikk han ikke anerkjennelse for sin heltedåd. Svaran skulle vi kunne funnet i mappa Hannes på Narviksenteret, kommer Ulf til å finne den? Ka va dette med filmsnutten som snakka om et spionskip i tysk tjeneste i 1942 og var vår Hallvard i det hele tatt fra Nordland? Ja du får følge med i neste episode av Hallvard Devold glemt eller gjømt. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Svarta Bjørn

  5:24

  Rallarkokken See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Evakueringen fra Kåfjord i 1944

  54:57

  Torleif Lyngstad er født i 1938. I denne episoden av Nordnorsk Historie forteller han om evakueringen fra Kåfjord i 1944. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Vardøhusorkesteret på turne

  11:08

  Det er de mange små historiene som utgjør de store linjene. Arne Myrseth i Hammerfest historielag er opptatt av disse. Denne gangen forteller han om da tyskerne fant instrumenter på Varduhus. De fikk lov å reise rundt i Finnmark og underholde. men i 44 går det galt når russerne bomber festlokalet i Hammerfest. Kanskje ble historien glemt, men så dukker denne kornetten opp. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Spillefilmen Markens Grøde

  23:27

  Da soldatene kom til Rana under krigen ble det åpnet "Front bibliotek". Her fikk soldatene bøker for å slå ihjel tid, en av de mest populære søkerne var "Markens Grøde" av Knut Hamsun. Men visst soldatene at de var i området hvor filmen ble innspilt?Det meste av filmen er spilt inn i Rauvassdalen, men har også scener fra byen, som den gang var Hemnesberget. Det er også scener fra Mo i Rana, her var selveste Meyer med selv som lagdommer i en rettsakscene.I dette programmet snakker vi med Geir Joar Valla fra Nasjonalbiblioteket som har bidratt med arbeidet for at filmen kan vises på Radio Nord Norges Facebook på søndag. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Nordnorsk historie podcast

  Da redningsskøyta forliste

  35:16

  Utenfor Stave Bygdehus ligger en jernkjøl. Den er utstilt på en sokkel av betong. Hva kan en slik jernkjøl ha vært til, og hvorfor var den så viktig at bygda Stave ville stille den ut? Stave er en av de eldste gårdene på Andøya. Arkeologiske funn viser at det må ha bodd folk på stedet siden steinalderen, for 4500-5000 år siden. På fjellene ved Stave finnes 3000 år gamle fangstgroper og sperregjerder, som ble brukt til å fange rein. De første skriftlige opplysningene om gården finnes i Aslak Bolts jordebok fra 1432. I middelalderen sto et korshus (ei lita kirke) på Stave. Den offisielle bruken av denne kirka opphørte under reformasjonen, og kirka ble senere revet.Det har aldri vært fiskemottak på Stave, men stedet var likevel et viktig fiskevær. Stave manglet imidlertid ei god havn, og det ble et problem da man gikk over til båter med motor på begynnelsen av 1900-tallet. Et skikkelig kaianlegg ble først bygd tidlig på 1960-tallet.Det er 200 år siden Manndrapardagen, dagen 40 barn mistet sine fedre på havet. Vi vet i dag at hendelsen skyldtes et polart lavtrykk utenfor Andenes. Polare lavtrykk er livsfarlig for våre sjøfolk, men kanskje siste man ikke hva et polart lavtrykk var da. Hendelsen er ikke enestående, moderniseringen i fiskeriene på begynnelsen av 1800-tallet forhøyet arbeidspresset og inntjeningspresset til fisker, båtene og kjøpmennene. Begynnelsen av 1800tallet var også preget av krig ed følgende handelsblokader som ga sult til folket i nord og vanskelige uår, også var det i mange år dårlig fiske. Også er det dette med identitet, mens den unge nasjonen Norge ledet etter sin identitet i daler og fjell, det som ble kalt bonderomantikk, så var det i stor grad fiskeren som var vår identitet. Det å være fiske hadde en stolthet med seg, og stolthet kan ha skapt en forventning om å være tøff. Som Steinar Bastesen sier som den mest naturlig ting i verden: æ begynte å ro då æ va 8, med farn min som høvedsmann».Noen ganger er historien så voldsomme at det er vanskelig å forstå dimensjonene av katastrofene som det nordnorske samfunnet ble utsatt for. Her er et innlegg fra en reiseskildring skrevet av Hans Schules:«Det gaar intet Aar hen, uden at Havet fordrer sine Offre under Vinterfisket; men et Par Baades Mandskab anses kun som en ringe Tribut til Bølgerne. Enkelte Aar indtræffe derimod større Ulykker, som i lang Tid bevare sig i Fiskernes Erindring. I 1848 den 11te Februar, saavidt jeg mindes, indtraf en saadan Ulykkesdag, og selv de djærveste Fiskere blegne, naar de omtale denne Dag. Hvor mange Folk der gik under, er ikke godt at vide, da Værene staa i liden Forbindelse med hverandre; men man dømte saa, at en 500 Mand omkom ...»RS 7 «Bergen» var ei redningsskøyte som vart bygd av Rasmus Rolfsen ved Nyhavns Verft i Bergen. Ho vart sjøsett i juli 1895. RS «Bergen» vart nummer 7 i skøyteregisteret til Redningsselskapet då RS «Frithjof» vart stroken . RS «Bergen» vart bygd med utgangspunkt i Colin Archer sin redningsskøyteteikningar. Skipsbyggarmeister Oluf Joachim Hilmar gjorde ein del endringar i konstruksjonen. Det er usikkert kor stor del av konstruksjonen Hilmar gjorde, om det var nyteikning eller modifisering av Colin Archer sit arbeid. RS «Bergen» kosta 9986,26 kroner. Ho vart finansiert ved at ti bergenarar gav 1000 kroner kvar. Skøyta vart for det meste stajonert i Vesterålen og Lofoten.I Januar 1907 forliste RS Bergen utenfor Stave. Denne podcasten handler om forliset. Historien blir fortalt av Karl Rasmus Dahle og Harald Fodstad.Redningsmenne vart heidra med Medaljen for edel dåd for denne redningsbragda. Dei fekk og gåver frå Redningsselskapet.Vraket av RS «Bergen» vart kjøpt av to fangstmenn som ville setje henne i stand. Men før dei fekk gjort noko med henne vart ho totalvrak då ho vart kasta på land i ein ny storm. Den utvendige jarnkjølen vart liggande i fjøra til han var plassert på ein sokkel utanfor ungdomshuset på Stave, til minne om forliset og redninga.I dei tolv åra RS «Bergen» kryssa på fiskefelta redda ho 133 personar frå ein sikker daude. Ho redda 35 fartøy. 224 fartøy fekk assistanse.Mannskapet på RS «Bergen» vart heidra med Emile Robins belønning for krysningssesongen 1905 - 1906. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Kom åt alla poddsändningar i gratisappen GetPodcast.

Prenumerera på dina favoritpoddar, lyssna på avsnitt offline och få spännande rekommendationer.

iOS buttonAndroid button