Nörderiet podcast

Om den skånska elfrågan - Brist på el, effekt eller kapacitet?

0:00
52:41
Recuar 15 segundos
Avançar 15 segundos
En av de senaste årens stora snackisar i Skåne har varit elbristen. Men lider vi verkligen brist på el? Eller i nätkapacitet? Eller är det en effektbrist vi talar om? Och hur ser utmaningarna ut framöver? Med oss det här tjugonionde avsnittet av Nörderiet som tar ett grepp om den skånska elfrågan har vi miljöstrategen Sandra Johanne Selander från Länsstyrelsen Skåne. Programledare är som vanligt Mikael Ringman.

Mais episódios de "Nörderiet"

 • Nörderiet podcast

  Om uppväxtvillkor - Goda uppväxtvillkor för alla barn är en angelägenhet för hela samhället

  39:06

  Språk, minne, kognitiva förmågor, tålamod och självförtroende hos barn grundläggs väldigt tidigt. Barn som får möjlighet att utveckla dessa förmågor får en stabil grund att stå på. Det är en viktig del i trygga och goda uppväxtvillkor som är ämnet för det 33:e avsnittet av Nörderiet. Ojämlikhet i uppväxtvillkor påverkar barnens hälsa och deras möjligheter att längre fram i livet göra olika val, till exempel yrke och därmed vilken inkomst de senare får i livet. Vilket i sin tur definierar villkoren för nästa generation. I samtalet talar vi om risk- och skyddsfaktorer, skillnader i uppväxtvillkor inom Skåne och varför skolan på lång sikt är det viktigaste verktyget för att skapa ett jämlikt samhälle. Nörderiet om Trygga och goda uppväxtvillkor spelades in live i Demokratistugan på Gustav Adolfs Torg i Malmö. Gäster den här gången är Erika Hjelm och Ida Rosengren från Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Skåne. Programledare är i vanlig ordning Mikael Ringman.
 • Nörderiet podcast

  Om hundsmuggling - Så går smugglingen till och varningstecken att ge akt på när du köper valp

  32:38

  Under corona-pandemin har efterfrågan på hundar ökat och många människor längtar efter att få utöka familjen med en gullig liten valp. Men det här har inte bara gynnat svenska uppfödare utan även kriminella som köper billiga valpar utomlands och säljer dem med god förtjänst i Sverige. Handel med djur är en attraktiv marknad för kriminella nätverk och omsätter miljardbelopp i Europa. Under första kvartalet 2021 har tullen i Skåne stoppat ungefär lika många illegala hundtransporter som under hela förra året. Hundsmugglingen är inte bara bedräglig mot hundköparna utan även ett smittskyddsproblem. Den riskerar att föra med sig hundar in i landet som inte är vaccinerade mot rabies. Men hur ska jag som hundköpare kunna veta om hunden jag vill köpa är illegalt införd i landet? I avsnitt 32 av Nörderiet berättar Länsstyrelsen Skånes djurskyddsinspektörer Sonia Ögren Kull och Mattias Gårdlund om hur hundsmugglingen går till, om varningstecken att ge akt på och frågor som är bra att ställa i samband med ett valpköp.
 • Nörderiet podcast

  Não percas um episódio de Nörderiet e subscrevê-lo na aplicação GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Nörderiet podcast

  Om rovdjur - Vi följer med på spårsäkring i norra Skåne och pratar lo, varg och rovdjursförvaltning

  48:28

  I avsnitt 31 av Nörderiet ger vi oss ut i fält tillsammans med David Börjesson och Kent Olsson som arbetar som vilthandläggare respektive spårsäkrare på Länsstyrelsen Skåne. Ämnet är rovdjur och i dagarna kom beskedet att två vargar bildat ett revir i Skåne. När vi spelade in podden hade det myckna snöandet i februari skapat ovanligt bra förutsättningar för spårning och inventering. Detta är ett av Länsstyrelsens uppdrag inom förvaltningen av de stora rovdjuren, i Skånes fall varg, lo och kungsörn. I avsnittet följer vi med ut och vittjar viltkameror i trakterna av Lönsboda, vi lär oss hur en erfaren spårare arbetar och inte minst pratar vi såklart en hel del om vargen. Observera att det i avsnittet talas om en tänkbar vargetablering vilket beror på att inspelningen gjordes innan vi fick reviret bekräftat. Om du som privatperson upptäcker ett spår som du misstänker har avsatts av varg eller lodjur vill vi gärna ta del av det. Ta en närbild på spåret rakt ovanifrån tillsammans med någonting av bestämd storlek (linjal, bilnycklar snusdosa etc) och skicka till: [email protected] Om du är tamdjursägare eller jagar i områden med stora rovdjur och har frågor kring rovdjursförekomst eller vill ha rådgivning är du välkommen att kontakta oss via mail eller telefon till någon av våra vilthandläggare.
 • Nörderiet podcast

  Om friluftsliv - Ut på tur, aldrig sur

  33:58

  Under pandeminåret 2020 slogs många naturområden nya besöksrekord, vilket ser ut som en tanke när vi nu träder in i 2021 som är friluftslivets år. Det uppmärksammar vi genom att ägna Nörderiets 30:e avsnitt åt just friluftslivet. Ut på tur – aldrig sur heter det och naturen har faktiskt läkande effekter för både kropp och själ. Här i Norden har vi en stark tradition av friluftsliv och en generöst tilltagen allemansrätt. Men vad ryms egentligen inom allemansrättens ramar? Hur kan man se på konflikten mellan markägare och den enskilde? Och vad handlar egentligen riksintressen för friluftsliv och tätortsnära natur om? Nörderiet om friluftsliv är inspelat i en park i centrala Malmö och gäst denna gång är Malin Andersson som arbetar som friluftslivsexpert på Länsstyrelsen Skåne. Gott nytt år och god tur!
 • Nörderiet podcast

  Om den skånska elfrågan - Brist på el, effekt eller kapacitet?

  52:41

  En av de senaste årens stora snackisar i Skåne har varit elbristen. Men lider vi verkligen brist på el? Eller i nätkapacitet? Eller är det en effektbrist vi talar om? Och hur ser utmaningarna ut framöver? Med oss det här tjugonionde avsnittet av Nörderiet som tar ett grepp om den skånska elfrågan har vi miljöstrategen Sandra Johanne Selander från Länsstyrelsen Skåne. Programledare är som vanligt Mikael Ringman.
 • Nörderiet podcast

  Om Penningtvätt - Vad kan du göra för att inte bidra till illegal affärsverksamhet?

  30:47

  Penningtvätt förekommer världen över; bara i Sverige uppskattas det att 800 miljarder USD tvättas varje år(!). Hur går det till när svarta pengar tvättas vita, och vad kan vi som konsumenter och medborgare göra för att inte bidra till illegal affärsverksamhet? Det, och mycket mer, får vi svar på i avsnitt 28 av Nörderiet där vi möter Esmaeil Salehi som är sakkunnig inom penningtvättfrågor på Länsstyrelsen Skånes Rättsenhet. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.
 • Nörderiet podcast

  Om Residenset - Byggnaden som sett kungar dö och historia skapas

  19:08

  Skånes länsresidens ligger på Stortorget i Malmö. Här har många spännande händelser ägt rum och många intressanta människor satt sin fot genom åren. En med speciellt stor kunskap om residenset och dess vrår är Matilda Starkner som arbetar som residenskoordinator. Hon planerar bland annat middagar, sköter underhåll av konst och möbler och ser till så att alla gäster(som exempelvis kungafamiljen) känner sig som hemma på residenset. I avsnitt 27 möter vi henne på residenset där hon berättar mer om huset och sin yrkesroll. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen. PS: Är du mer nyfiken på Skånes länsreisdens? Här kan du följa med Matilda på en digital rundvandring: https://www.lansstyrelsen.se/skane/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---skane/2020-06-05-valkommen-pa-en-digital-rundvandring-pa-lansresidenset.html
 • Nörderiet podcast

  Om avhopparverksamhet - Sambandet mellan ojämlikhet och mordfrekvens

  40:48

  Vem blir kriminell? Vilka faktorer spelar in och vad kan samhället göra för att hjälpa den som vill lämna detta bakom sig? I avsnitt 26 möter vi Ida Rosengren som arbetar som brottsförebyggande samordnare på enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Skåne. Hon lär oss mer om skillnaden mellan och behovet av brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete, och hur resan mot ett hederligt liv kan se ut för den som valt att lämna kriminaliteten bakom sig. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.
 • Nörderiet podcast

  Om klimatarkeologi - Hur påverkar klimatet människans möjlighet att utforma sin kultur?

  33:55

  Vilken historia berättar rotvältor och flera hundra år gammal pollen? Och hur påverkar klimatet människans möjlighet att utforma sin kultur? I avsnitt 25 om klimatarkeologi möter vi Martin Gollwitzer, arkeolog och antikvarie på Länsstyrelsen Skåne, som menar att arkeologiska och naturvetenskapliga metoder är nyckeln för att skapa förståelse kring historiska klimatförändringar. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.
 • Nörderiet podcast

  Om nyckelpigor - Nyckelpigan är ett uppskattat djur i vår natur

  37:52

  Nörderiet är tillbaka! I avsnitt nr 24 om nyckelpigor möter vi experten Johan Bogaert som själv upptäckt två helt nya nyckelpigsarter i Sverige. Vi får också lära oss mer om "monsternyckelpigan", varför nyckelpigor är ett så uppskattat djur i vår natur och vad namnet nyckelpiga egentligen härstammar ifrån. Skön sommarlyssning utlovas! Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.

Descobre o mundo dos podcasts com a app gratuita GetPodcast.

Subscreve os teus podcasts preferidos, ouve episódios offline e obtém recomendações fantásticas.

iOS buttonAndroid button