Spandugino Podcasts podcast

Reziliența prin cultură. Teodor Baconschi | Scrieri 3 (Partea a doua): Mic almanah al marilor oameni

0:00
58:19
Manda indietro di 15 secondi
Manda avanti di 15 secondi
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.
În ce măsură avem astăzi, mai mult ca oricând, nevoie de modele? Ar putea societatea să se coaguleze și să progreseze în lipsa unor asemenea repere intelectuale, spirituale și pedagogice? Pentru Teodor Baconschi a fost o întâmplare sau un destin faptul că a întâlnit asemenea personalități remarcabile? Ce a însemnat pentru domnia-sa, ca ambasador al României la Sfântul Scaun, prima întrevedere cu Papa Ioan Paul al II-lea? Din ce este compus „softul” admirației pe care o exersează în scrierile sale cu alonjă portretistică? Care sunt personalitățile ce i-au marcat existența în modul cel mai pregnant? Trăim timpuri bune sau mai degrabă nefaste pentru instituția maestrului, atât de importantă în istoria umanității? Trecem uneori prea ușor pe lângă marii oameni? Pe firul generoasei teme reliefate în cea de-a doua secțiune a volumului „Scrieri 3”, dialogul dintre Teodor Baconschi, eseist, diplomat și istoric al religiilor, și publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu explorează fascinanta galerie a unor personalități ilustre, surprinse în portrete de o rară eleganță stilistică, izvorâte din profunda admirație față de virtuțile pe care acestea le întruchipează.
0:00 Teodor Baconschi | Scrieri 3 (Partea a doua): Mic almanah al marilor oameni
8:07 „Sigur că Ioan Paul al II-lea, fiind un om firesc, foarte smerit și cu o viață spirituală personală îndelung rafinată, nu te făcea să te simți un «nimeni» în fața lui. Dimpotrivă, avea o abordare părintească. Imediat îi simțeai căldura umană, naturalețea, discretul umor de care știa să dea dovadă.”
18:30 „Poate că ideea aceasta, de a scrie o cărțulie cu niște zeci de portrete de oameni importanți cu care m-am intersectat, a plecat, de fapt, de la cel mai drag și prestigios, care este Ioan Paul al II-lea. Aș adăuga și faptul că între timp a fost canonizat...”
27:26 „«De viris illustribus» este o tradiție antică și apoi patristică de texte care se predau la școală, pentru că fiecare elev, din fiecare nouă generație, are nevoie să aibă în față o frescă a unor personalități care au modelat istoria lumii, care au reușit să fie exemple în momente tragice sau să dea pilda unor virtuți mereu recomandabile...”
37:30 „Cred că am fost influențat durabil de lectura, în adolescență, a «Istoriei literaturii» lui Călinescu, am păstrat ceva și din tradiția portretului fizic, care e grăitor. Mi se pare că, într-adevăr, n-avem o carcasă separată de ce suntem în profunzimile noastre psihice, intelectuale...”
44:25 „Uneori, un rege, chiar dacă nu mai e pe tron, poate să-ți influențeze viața prin gesturi aparent mărunte, cum a fost acela când, în cadrul vizitei la Papa Ioan Paul al II-lea și cu ocazia celor nouă secole de la întemeierea Ordinului Militar Suveran de Malta, unde Regele Mihai era «Grand Bailly», Marele Maestru al Ordinului de Malta a dat o recepție în palatul său fastuos...”
48:13 „În economia unei deveniri personale demne de acest termen, va fi mereu prezent un magistru. Un magistru nu e neapărat mentorul oficial al cuiva, știut de toată lumea, sau o relație care se petrece public. De multe ori, oamenii își găsesc un mentor mai întâi citind cărțile unui autor, apoi eventual cunoscându-l...”
Volumul „SCRIERI 3 - Facebook & Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut) & Insula cetății & Despre necunoscut” este disponibil aici: https://bit.ly/Scrieri3

Altri episodi di "Spandugino Podcasts"