Spandugino Podcasts podcast

Reziliența prin cultură. Justiția memoriei | Thierry Wolton. Comunismul și consecințele sale

0:00
1:00:29
Manda indietro di 15 secondi
Manda avanti di 15 secondi
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Cât de importantă este justiția memoriei în amplul proces de investigare a crimelor comunismului și a factorilor care au condus la instaurarea acestui regim în numeroase țări ale lumii? Ce anume l-a determinat pe Thierry Wolton să scrie cele trei volume reunite sub titlul „O istorie mondială a comunismului”, lucrare fundamentală pentru înțelegerea rolului pe care călăii și complicii lor l-au avut în aplicarea și perpetuarea unei ideologii criminale? Cum ar fi arătat astăzi lumea, dacă revoluția comunistă ar fi reușit în totalitate? Din ce cauză a eșuat proiectul internaționalist al comunismului? Cine sunt complicii și cât de nocive s-au dovedit a fi tăcerea și denaturarea adevărului? În jurul unor teme de o ardentă actualitate, prilejuite de inițierea ciclului de conferințe „Justiția memoriei”, organizat de Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino, dialogul dintre marele istoric și eseist francez Thierry Wolton, autorul unor lucrări esențiale despre istoria comunismului, și publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu ne dezvăluie modul de funcționare a sistemului comunist, textura de adâncime a relațiilor de cauzalitate și a formelor prin care se manifestă astăzi moștenirea sa, resursele de metamorfozare ale acestui spectru, dar, mai ales, imensa noastră datorie morală de a apăra libertatea, considerată valoarea primordială a ființei umane.

8.49 „Mulți oameni mai cred și astăzi despre comunism că este o idee frumoasă, dar care a fost greșit aplicată. Cred cu tărie acest lucru. Nu știu în ce măsură comunismul a fost o idee frumoasă, dar știu însă despre comunism că a fost aplicat.”

16.17 „Așadar, proiectul internaționalist al comunismului nu a funcționat. Acest lucru este foarte important, pentru că, așa cum acest proiect nu a funcționat, am asistat în întreaga lume la o repliere naționalistă a comunismului, deoarece ideologia își pierduse puterea de convingere, în măsura în care promitea un paradis care nu se mai concretiza.”

26.36 „Comunismul a marcat spiritele și le marchează încă, pentru că modul său de funcționare este unul de tip binar. Există cei buni și cei răi. Cei buni sunt comuniștii, eventual poporul, proletarii, săracii, cei ce trebuie salvați etc. Aceasta este tabăra celor buni. Cei răi sunt capitaliștii, exploatatorii, imperialiștii, colonizatorii etc.”

35.14 „S-a uitat cu desăvârșire că Polonia a fost marele martir al celui de-Al Doilea Război Mondial. Războiul a început în Polonia și tot în Polonia s-a încheiat. Polonezii au înregistrat un număr considerabil de morți. Au fost striviți de istorie, pentru că, așa cum știți, după război au fost ocupați de Armata Roșie, ajungând în lagărul comunist.”

44.44 „Pentru că, în primul rând, crimele comunismului au fost cunoscute încă de la început. Primele dovezi despre crimele din Rusia bolșevică datează din 1918. Mărturiile reies din cărți, din primele cărți publicate. În «Istoria» mea asupra comunismului, am consemnat o listă de cincizeci de cărți, în diferite limbi – engleză, franceză, germană etc. –, care demonstrează că existau încă de atunci mărturii.”

51.42 „Victimele au murit din cauza indiferenței contemporanilor, pentru că, așa cum am spus mai devreme, aceștia au întors privirea în altă parte și au tăcut. În indiferența contemporanilor lor. Dacă nu ne amintim de ele, mor pentru a doua oară. Mor pentru a doua oară. Mor în memoria noastră, în absența amintirilor noastre.”

Altri episodi di "Spandugino Podcasts"