Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

Vast and Curious, cu Andreea Roșca

Andreea Roșca

Conversații cu antreprenori, inovatori și pionieri cu povești remarcabile despre gândirea și experiența umană din spatele performanței, victoriile, căderile, strategiile, practicile, fricile și emoția din business. Parte a interviurilor sunt înregistrate live, în sala Teatrului Apollo 111.

88 épisodes

 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Doru Lionăchescu. De ce 2021 e ”anul bursei”. Și bagajul pe care-l pasăm următoarei generații

  1:12:27

  Doru are o experiență de aproape trei decenii în banking și este unul dintre cei mai pragmatici și inteligenți observatori ai realității.  A fost parte din managementul unor bănci mari, precum ING, Citibank sau Bancpost.  La mijlocul anilor 2000 a fondat, alături de trei parteneri, ceea ce a devenit cea mai mare bancă de investiții independentă, Capital Partners. Până în 2016, când a fost preluată de Banca Transilvania, avea în portofoliu tranzacții de peste două miliarde de euro.  A condus creșterea diviziei de investiții a Băncii Transilvania și e azi membru în consiliul de administrație al băncii. La începutul anilor 90, Doru a fost unul dintre primii mei șefi și mentori în jurnalism, ca redactor șef adjunct al revistei Capital. Îmi amintesc încă sentimentul pe care-l aveam lucrând cu el: că poate vedea ceea ce alții nu văd și lega fire și pune întrebări aparent imposibile. Discutând cu el, am încă același sentiment.  Am vorbit despre de ce 2021 va fi anul Bursei, despre prețul imposibil pe care copiii și nepoții noștri îl vor plăti pentru compromisurile pe care le-am făcut în ultimul an și le facem în continuare, despre cum să te gândești la investiția în acțiuni și cum să înțelegem realitatea economică.  Sper ca această conversație să fie la fel de interesantă pentru voi cum a fost pentru mine. **** **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți. 
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Bogdan Voicu. De ce suntem furioși, radicali și intoleranți. Și revoluția tăcută care schimbă societatea

  59:57

  Conversația cu Bogdan Voicu a plecat de la o observație și o teamă - de ce pare că suntem din ce în ce mai furioși și mai puțin înțelegători între noi? Ce ni se întâmplă? Bogdan este sociolog și cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. E parte din grupul de cercetători români care lucrează în echipa World Values Survey și unul dintre coordonatorii cărții Atlasul Valorilor Românilor. A lucrat în proiecte de cercetare și consultanță pentru organizații de la UNESCO la Renault, și de la Președinția României la Banca Mondială.  Dar, dincolo de asta, Bogdan este un observator fin al fenomenelor sociale: fenomene cărora nu le dăm atenție și știri aparent marginale capătă o semnificație și primesc explicații relevante pentru cum trăim azi și societatea din jur. Il puteți citi pe blogul personal.  Am vorbit cu Bogdan la începutul lunii aprilie despre această aparentă și reală scindare a societății din jur și despre nevăzuta prăpastie care face din societatea românească una dintre cele mai puțin egalitare din țările europene. Despre limitele și efectele colaterale nedorite ale unei măsuri aplaudate - cota unică de impozitare.  Părerile noastre în legătură cu unele subiecte nu coincid. Ceea ce, sper, va face conversația mai interesantă.  **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți. 
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Ne ratez aucun épisode de Vast and Curious, cu Andreea Roșca et abonnez-vous gratuitement à ce podcast dans l'application GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Vladimir Oane. Sursa creativității și motivației, cum faci produse excepționale, cum să fii tu însuți și la ce folosesc banii

  1:21:29

  Vladimir a co-fondat în 2007 compania UberVU, unul dintre primele servicii de management al social media din lume. În 2014, a vândut Uber VU către Hootsuite, într-o tranzacție estimată la 15-20 de milioane de dolari. În 2019, a fondat Deepstash, un startup global care ajută oamenii să organizeze și să păstreze ideile esențiale din diferite domenii. A fost numit startup-ul anului de către ANIS, în 2020. Ideea acestei companii a fost inspirată de propria lui pasiune pentru citit.  Este președintele al boardului Innovation Labs, membru de board al Smartree si al 2 perfromant și profesor la Maastricht School of Management Romania. Am vorbit cu el despre creativitate și ce este un produs excepțional, despre de ce evită confortul și cum să te gândești sănătos la bani, despre a pune întrebările potrivite și a-ți urma curiozitatea.  **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.   
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Dragoș Vîlcu. Cum să trăiești o zi bună. Și să îți pui întrebările care contează

  1:07:17

  Dragoș Vîlcu a fondat acum 24 de ani Multimedia Est, azi una dintre cele mai mari case de producție video din țară. A lucrat, probabil, mii de proiecte de reclame, documentare, filme comerciale. Dar și filme artistice premiate, precum serialul Umbre, Marți după Crăciun, Cerneala va fi albastră. Este, de asemenea, cofondator în multe alte afaceri, de la media, la imobiliare.  Recent, ne-am trezit într-o discuție amicală despre cum să îți privești viața și să o trăiești mai deplin. Dragoș mi-a povestit procesul prin care a trecut el însuși, proces în urma căruia și-a redefinit viitorul. Mi s-a părut atât de interesant, încât l-am rugat să înregistrăm acest episod.  Dacă sunteți într-un punct în care vă simțiți pregătiți să faceți tot ce puteți mai bun și mai bine, personal și profesional, în următorii ani, această conversație este pentru voi. Veți găsi toate resursele despre care vorbim în transcrierea discuției, pe andreearosca.ro. Iar dacă aveți orice întrebare pentru Dragoș o puteți trimite la adresa andreea@andreearosca.ro. Veți fi invitații noștri într-o sesiune specială în care vom răspunde la întrebări.  **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.   
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Alina și Daniel Donici. Opt ani pe muchie de cuțit. Povestea Artesana

  1:12:39

  Alina și Daniel Donici sunt fondatorii Artesana, singurul producător artizanal de lactate care e de găsit în marile lanțuri de magazine. Artesana e azi un business de câteva milioane de euro, cu o nouă fabrică în construcție și un fond de investiții - ROCA Investments - ca partener. Vinde o jumătate de milion de produse în fiecare lună. Am vrut să vorbesc cu ei nu neapărat pentru ceea ce este Artesana azi, cât mai ales pentru călătoria care i-a adus aici. Le-a luat opt ani să pună Artesana pe linia de plutire și o cantitate nelimitată de încăpățânare și încredere.  Au fost de câteva ori pe punctul de a închide, au pus la bătaie casele părinților și au fost foarte aproape de a le pierde. Au fost pionieri în domeniul produselor lactate integrale, ambalate în sticlă, fără niciun fel de aditiv.  Dacă vă întrebați cum arată viața reală pe drumul de la o idee la o companie care e lider de piață, veți auzi în continuare perspectiva a doi oameni care au crescut o căsnicie, trei copii și un business greu, în același timp.  **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.   
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Alex Filip. Aceste experiențe ne definesc viața. Dar niciuna nu ne impresionează

  51:53

  Alexandru Filip este Managing Partner al companiei de consultanță McKinsey Romania. Săptămâna aceasta, Alex și echipa lui au publicat un studiu - primul de felul său din România - despre experiența noastră, a consumatorilor, cu șase dintre marile industrii care ne definesc viața. Retail, bănci, utilități, telecom, sănătate și asigurări.  Titlul studiului spune multe despre ceea ce au descoperit: ”În egală măsură bun, în egală măsură prost. Peisajul plat al experienței de consumator în România”.  În mintea și sufletul nostru toate aceste companii arată aproape la fel. De ce? Ce vrem, de fapt, de la banca noastră, de la magazinul nostru, de la medic sau furnizorul nostru de curent? Și ce e de învățat pentru orice business? Veți găsi concluziile detaliate ale cercetării pe site-ul McKinsey Romania **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.   
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Cristian Movilă. Arta posibilului. Și o cină cu Jeff Bezos

  1:27:10

  Cristian Movilă este acel gen de om care nu se lasă inclus într-o pătrățică sau într-o definiție. A fotografiat, pentru nume mari precum New York Times, National Georgrafic, Time, Paris Match sau Esquire, viața reală din zone de război, conflict, dezastre. A călătorit din Orientul Mijlociu, în Europa de Est și Statele Unite.  A adus în România expoziția de fotografie de presă World Press Photo. A creat, în 2015, Festivalul Unfinished, un concept curajos care pune împreună artiști, oameni de business, filozofi, bancheri, antreprenori, designeri și oameni din tehnologie, într-un dialog al cărui scop este să ne scoată din lumile cunoscute în care ne petrecem majoritatea vieții. Anul trecut, a avut 4.000 de participanți din 64 de țări.  În primăvara și vara anului 2020, a petrecut ore nesfârșite în spitalele românești pentru a documenta, împreună cu Capucine Gros partenera lui de viață și de business, realitatea nefiltrată a pandemiei. Don t Take them for granted a devenit una dintre cele mai emoționante mărturii ale luptei cu coronavirusul.  Cristian are un fel de talent rar de a convinge oamenii, de a visa vise imposibile și de a le face realitate. A cinat cu Jeff Bezos, este prieten cu Ester Perel, a lucrat cu Benedict Cumberbatch. Cum face toate aceste lucruri? Cum ajungi să lucrezi cu New York Times, să creezi un produs a cărui esență este să fie neterminat și imperfect și să devină un succes? Și ce înveți când ești martor al suferinței și limitărilor umane? Veți auzi în conversație nu doar pe Cristian, ci și pe Capucine vorbind despre cum experimentează pe viu și pe Isabela, care lucrează în inteligență artificială, vorbind despre viitorul Unfinished.  **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți. 
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Radu Savopol. Viața reală din ”bucătăria” 5ToGo

  1:21:11

  Radu Este fondatorul 5ToGo. Compania lui a avut în 2020 un an memorabil și complet diferit de restul industriei. Au deschis, în medie, trei noi cafenele pe săptămână. Au dezvoltat concepte noi. Au creat produse.  5togo trece, cu alte cuvinte, printr-o surprinzătoare accelerare, când restul industriei de ospitalitate își pune întrebări despre supraviețuire. Cum a fost posibil acest lucru? Care a fost gândirea din spate? Și care este prețul pe care Radu, ca om, îl plătește pentru această incredibilă satisfacție profesională? Este una dintre cele mai oneste conversații de până acum. Am lăsat-o aproape așa cum a avut loc, pentru ca lipsa de răspuns, ezitările, răspunsurile complet intuitive să ajungă la voi, alături de cele complet articulate și strategice. Pentru că așa arată să crești în cinci ani cel mai mare lanț din Europa Centrală și de Est. Nu e perfect, iar noi suntem oameni imperfecți, înainte de a fi antreprenori.   **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro.
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Barbara și Christoph Promberger. Arhitecți ai ultimului tărâm sălbatic

  1:15:08

  Barbara și Christoph nu sunt antreprenorii cu care ați putea fi obișnuiți, pentru că nu construiesc un business, ci cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, în munții Făgăraș, Piatra Craiului și Leaota.  Barbara și Christoph au venit în România la începutul anilor 90, pe urmele ultimelor populații de lupi din Europa.  Au rămas și, un sfert de secol mai târziu, conduc Conservation Carpathia, o fundație cu un  model unic de operare, care a investit aproape 100 de milioane de euro în păduri doar pentru a le reda sălbăticiei. Lucrează, în același timp, cu zeci de filantropi, investitori și organizații pentru a crea modele de economie sustenabilă pentru comunitățile din zonă.  Parcul Național pe care îl construiesc acoperă 250.000 de hectare, un teritoriu de dimensiunea unei țări mici, cum ar fi Luxemburg. Este ultimul habitat natural de această dimensiune din Europa.  Povestea lor e o poveste fantastică de pionierat, ambiție, viziune și răbdare. Dar și o poveste personală, a doi oameni care au fost aproape miraculos uniți de aceeași pasiune. **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți. 
 • Vast and Curious, cu Andreea Roșca podcast

  Dan Șucu. Doar lucrurile simple funcționează. Să vezi ceea ce alții nu văd

  1:04:43

  Dan Șucu este fondatorul Mobexpert. Media a calculat că fiecare a zecea familie din România  deține ceva de la Mobexpert și l-a numit ”omul care a mobilat o țară”. Apare rar în public, dar îl puteți vedea zilele acestea ca jurat în emisiunea Imperiul Leilor.  Veți urmări în conversația noastră un traseu prin istoria de trei decenii aproape a unui antreprenor care a inventat, construit, reconstruit, repus la loc și reinventat un business de peste 200 de milioane de euro. Dan vorbește cu onestitate despre greșelile și sacrificiile care i-au marcat drumul și despre principiile esențiale care stau la baza Mobexpert.  Cum rezolvi probleme complicate, cum ieși dintr-o criză majoră, cum să-ți schimbi părerile și să descoperi oportunitate, pariuri interesante și care sunt lucrurile care contează cu adevărat.  Am vorbit cu Dan în ianuarie 2020, pe scena The Vast&The Curious.   **** Acest podcast este susținut de Dedeman, o companie antreprenorială 100% românească ce crede în puterea de a schimba lumea prin ambiție, perseverență și implicare. Dedeman susține ideile noi, inovația, educația și spiritul antreprenorial și este partener strategic al The Vast&The Curious. Împreună, creăm oportunități pentru conversații cu sens și întrebări care ne fac mai buni, ca oameni și ca organizații.  **** Note, un sumar al conversației, precum și cărțile și oamenii la care facem referire în podcast se găsesc pe andreearosca.ro/podcast. Pentru a primi noi episoade, vă puteți abona la newsletter pe andreearosca.ro. Dacă ascultați acest podcast, vă rog lăsați un review în Apple Podcasts. Durează câteva secunde și ne ajută să îmbunătățim temele și calitatea și să intervievăm noi oameni interesanți.   

Découvrez le meilleur des podcasts sur l'application GetPodcast.

Abonnez-vous à tous vos podcasts préférés, écoutez les épisodes sans connexion internet et recevez des recommandations de podcasts passionnants.

iOS buttonAndroid button