Radiovagabond podcast

259 BALI: Dyr kaffe fra kattelort

29/9/2021
0:00
31:24
Retroceder 15 segundos
Avanzar 15 segundos

OM SUASTIASTU FRA BALI

Inden jeg fortæller dig om at drikke verdens dyreste kaffe lavet fra bønner, der har været inde i en kat, lad os starte med en lille sprogskole for at lære lidt balinesiske ord.

RADIOVAGABOND SPROGSKOLE: BALINESISK

Jeg forsøger altid at lære et par ord og sætninger, når jeg besøger et nyt sted. Derfor er det ny tid til Radiovagabond sprogskole, hvor vi lærer et par vigtige balinesiske ord:

Goddag: Om suastiastu 
Godmorgen: Rahajeng semeng
Mit navn er Palle: Wastan tiang Palle
Tak: Suksuma

 

JEG ER I BALI, BABY

Bali er en smuk lille ø i Indonesien, så naturligvis taler de indonesisk, men de har også deres eget sprog: Balinesisk, som faktisk er ret forskellig fra, hvad de taler i resten af landet.

Selvom jeg havde øvet mig på det helt basale (herover), lykkedes det mig stadig at sige tak forkert, da jeg sidder i en bil med den lokale, Putu, som er vores guide denne dag. Heldigvis gjorde han ikke grin med mig, da jeg sagde noget sludder.

SJOV MED NAVNE

Putu fortæller mig noget sjovt omkring navne her på Bali. De giver deres børn navne efter den rækkefølge de er født. Og de samme navne til både drenge og piger:

  • Den førstefødte kalder de Wayan, Putu eller Gede.
  • Nummer to får navnet Made eller Kadek.
  • Den tredje kalder de Nyoman eller Komang.
  • Og den fjerde kommer til at hedde Ketut – som den søde gamle mand i filmen Eat, Pray, Love (Ketut kan i øvrigt oversættes til ”lille banan")

Så hvad kalder de så deres femte barn, spørger du? De starter såmænd bare forfra og kalder ham eller hende Wayan, Putu or Gede.

Sammen med et par venner havde jeg bedt Putu (en førstefødt) om at tage os på en tur rundt på øen og se nogle interessante steder. Men inden vi tager på eventyr, så lad os få lidt fakta på plads.

7 INTERESSANTE FAKTA OM BALI 

  1. DIGITAL NOMADE HOTSPOT

Bali er en smuk lille berømt ø i Indonesien i Sydøstasien. Hovedstaden, Denpasar, er den største by – og også stedet, hvor du finder den internationale lufthavn. Mest berømt er dog nok Ubud, der ligger centralt på øen og den lille strand-by Canggu på vestkysten. Begge disse steder tiltrækker mange digitale nomader som mig.

  1. HINDUER I ET MUSLIMSK LAND

Bali er den eneste provins i det muslimske land, hvor der er et flertal af Hinduer. Hele 86,9% af øens befolkning er balinesiske Hinduer.

  1. BALI ER EN LILLE Ø

Bali er bare 153 km fra øst til vest og 69 km fra nord til syd. Men den er tætbefolket med hele 4,3 millioner fastboende indbyggere.

  1. TOURISME ER MEGET VIGTIG

Inden pandemien havde de besøg af 6,3 millioner turister om året. Så turisme er øens bankende hjerte, da omkring 80% af øens økonomi er afhængig af turisme. Som du sikkert kan forestille dig har det været et par svære år for Bali under COVID. De 6,3 milliioner besøgende i 2019 styrtdykkede til mindre end 1,1 million i 2020.

  1. SCHYY… DET ER NYTÅRSAFTEN

I modsætning til de fleste andre steder på kloden er der ikke en stor fest nytårsaften på Bali. Dagen, som de kalder Nyepi er en dag med stilhed og meditation. Hele øen lukker ned; ingen arbejder eller rejser. Selv støj og musik er ikke tilladt. Da jeg hørte om det (efter mit besøg), tænkte jeg: ”Hvad? Sikke noget sludder. Jeg kan da huske (det meste) fra en stor fest nytårsaften, mens jeg var der”. Det er fordi Nyepi ikke fejres den 31. december. men for det meste i marts.

  1. BABYER RØRER ALDRIG JORDEN

I de første få måneder af nyfødtes liv bliver balinesiske babyer betragtet nærmest som engle, der er i kontakt med ånderne. For at holde denne kontakt på de ikke røre jorden de første tre måneder. Når de så endelig får jordforbindelse, holder deres familie en stor fest for at markere dagen.

  1. DE HAR KUN TO ÅRSTIDER

Vejret er moderat året rundt og de har kun to årstider: den tørre årstid fra april til oktober og regntiden fra oktober til april.

SLUDRER MED ABER PÅ BALI

Putu samlede os op I Canggu, og havde planlagt en masse spændende for os. Blandt andet et besøg på en kattelort-café (ej, ikke helt, men tæt på). Mere om det senere.

På vej til kaffeplantagen kom vi gennem øens kulturelle hovedstad: Ubud.

Vi kom blandt andet forbi den berømte Ajuna Statue, som ifølge Putu er en del af den Hinduistiske religion. Vi taler blandt andet om, hvordan tolerance og respekt for forskellige religioner er en stor del af Balis kultur.

Vi kom også forbi den berømte Ubud Monkey Forest, som er en lille skov der er proppet med (ja, du gættede det) aber. Der er skilte, der siger, at man helst ikke skal have noget i hænderne, da frække hurtige aber sagtens kan finde på at springe ned og snuppe det.

Jeg stod med mikrofonen i hånden, så jeg var lidt nervøs for at de skulle forsøge at hugge den og overtage podcasten.

BALINESISK HUMOR

Tilbage i bilen taler vi mere om det sjove med navnene på øen, og Putu beslutter sig for at fortælle en vits.

Fire mennesker er i et fly. En fra Paris, en fra Danmark og to fra Bali, som hedder Putu og Made.

”Personen fra Paris taber parfume ud ad vinduet, men er ligeglad, da de har meget parfume i Paris. Danskeren taber chokolade, men er ligeglad da vi (ifølge Putu) har meget chokolade i Danmark. Og så smider Made Putu ud ad vinduet, men er ligeglad, da der er så mange Putuer på Bali”.

Jeg er vild med balinesisk humor, selvom jeg ikke altid forstår det. Som da Ketut sagde noget sjovt til Julia Roberts i Eat Pray Love. Han sagde at ”Ketut kan ikke flyve i en flyvemaskine, for Ketut har ingen tænder”. Julia griner sit skønne grin, men jeg forstår den ikke. Hvis du gør, så skriv til mig og fortæl mig det.

Apropos vitser, så er der kattelort-humor på vej:

LUWAK KAFFE (AKA KATTEHØMHØMKAFFE)

Endelig ankommer vi til kaffeplantagen, som laver verdens dyreste kaffe: Lowak kaffe – eller som de kalder det Kopi luwak.

Den er lavet af delvist fordøjede kaffebær, som er blevet spist og skidt ud af et sky katte-lignende dyr, der hedder den Asiatiske palm civet.

Herefter er der hårdtarbejdende kaffebønder, der graver sig igennem det for at finde kaffebærene, som de herefter vasker og laver til kaffe. Nu forstår man bedre, hvorfor kaffen er så dyr.

På plantagen møder vi vores kvindelige guide, som sikkert hedder Putu, Kadek eller noget lignende, men kalder sig Monica. Hun fortæller os mere om, hvordan Luwak Kaffen bliver lavet.

“De spiser alle slags kaffebær, så længe det er en god kvalitet. De tygger ikke i dem, så det er hele bær, der kommer ud i den anden ende”.

Mens hun står der og taler om processen, så undrer jeg mig over, hvordan nogen på et tidspunkt overvejede, at dette var en god idé. Jeg mener, selvom jeg er MEGET glad for kaffe om morgenen, er der dog grænser. Monica forklarer:

“Det blev nærmest opdaget ved et tilfælde i Sumatra i 1800-tallet. Bønder opdagede, at en del af deres kaffebær var forsvundet, og da de fandt dem igen i lort fra denne kat, ville de ikke lade det gå til spilde. Her opdagede de så, at kaffen smagte meget bedre – takket være kattenes mavesyre”.

Den del af kaffeplantagen, der er åben for gæster, har et bur med et par Asiatiske Palm Civet katte, et smukt café-område med en forrygende udsigt og enkelte kaffeplanter.

Monica fortæller os, at de har mange planter i et større område udenfor og at de kan høste hvert halve år. Og det foregår med håndkraft. Vi fik også lov til at lege katte og smage på de friske kaffebær direkte fra træet.

”Vi renser bærrene og lader dem tørre i solen. Herefter rister vi dem i 45 minutter og den bløde del bliver brændt væk og efterlader kun bønnerne”.

SMAG PÅ SKIDTET

Så var det tid til at smage på kaffen. Vi fik serveret 10 små kopper og én af dem indeholdt den specielle og superdyre Luwak Kaffe. Ville den være så god, som prisen indikerer?

Og ja! Det var den. Den var endda rigtig god.

BLIV RENSET I HELLIG (MEN MÅSKE BESKIDT) VAND

Vores næste stop var et Hindu tempel, der hedder Tirta Empul Temple – på balinesisk: Pura Tirta Empul.

Tirta Empul betyder “hellig kilde” på balinesisk. I tempelområdet er der et større bassin, der er besømt for en kilde, som balinesiske Hinduer betragter som hellig. Så de kommer her til for at blive renset og helbredt. Putu forklarer:

”Folk kommer her til for healing. Der er 14 forskellige kilder, og hver enkelt af dem har deres egen funktion. Et er til hjertet, en er til huden osv. Man skal gå igennem alle kilder en efter en. Inden man går ned i vandet, skal man bede for at blive healet. Og når man er i vandet, skal man give en lille gave til statuerne”.

Der er rigtig mange mennesker, der står i kø for at komme ned i det hellige vand. De lokale har altid regnet med at disse hellige kilder har rent vand. Men en undersøgelse og en rapport i 2017 afslørede noget helt andet. Faktisk er vandet forurenet og det kan være forbundet med en helbredsrisiko at gå ned i vandet. Og det modsatte var jo ellers meningen.

Så, hvis du hopper ned i vandet så luk munden.

Det var det hele. Mit navn er Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

- - - - - - - - - - - - -

BALI FLASHBACK

Hvis du vil høre mere fra Bali, skulle du gå tilbage og lytte til episode 228, hvor jeg tilbragte et par dage på et forrygende sted, der hedder Fivelements Ressort.

 

COVID-19 REJSEREGLER FOR BALI

For de seneste COVID-18 indrejse-regler, kan du besøge Balis officielle turist hjemmeside. Vær sikker på at have styr på det, inden du booker din rejse til Bali. 

Otros episodios de "Radiovagabond"