Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Åsa Melin

Varför är det så få som pratar om klimakteriet på ett positivt och konstruktivt sätt? Visste du att de första symptomen börjar redan vid 40? I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin intressanta och spännande personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av kvinnohälsa och åren kring menopaus. Avsnitten handlar om vad som händer i kroppen och psyket, varför och hur du själv kan påverka ditt mående och din hälsa på alla plan. Du får veta allt om hormoner, humörsvängningar, sexlust, relationer, kost, motion, hjärnan, tarmarna och mycket mer. Allt för att du ska känna dig stark, ha livslust, energi och en hållbar kropp. Det finns mycket okunskap och myter kring klimakteriet och kvinnligt åldrande som förtjänar att redas ut. Klimakteriepodden erbjuder allsidig kunskap och vetenskaplig fakta.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

202 episodios

 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  200.- Hur står det till med Angelica Lindén Hirschberg

  51:38

  Klimakteriepodden firar avsnitt 200 genom att bjuda tillbaka Professor Angelica Lindén Hirschberg som var den första gästen. Angelica är en av Sveriges kunnigaste specialister inom gynekologi, hon arbetar outtröttligt med hormoner på många plan. Hon träffar patienter, leder forskning, utarbetar behandlingsmetoder, utbildar och syns ofta i mediala sammanhang. Hur står det till med klimakteriet? Könshormoner är laddat och belagt med mycket åsikter. Ofta publiceras lösryckta citat som kastar oss tillbaka i tiden. Vi talar om hur man ser på klimakteriet idag och hur det har förändrats de senaste åren, vilken forskning som styr riktlinjer och behandlingsrekommendationer, hur media påverkar synen på hormoner, varför allmänläkare inte kan ha prio på klimakterievård och varför det finns en generation gynekologer som inte arbetat med östrogen. Hur och när ska man ta sina klimakteriebesvär på allvar och när ska man sätta in behandling och för vad? Vi talar om sömnbesvär, demens, oro och strikta riktlinjer. Och så talar vi slutligen om det vi alla redan vet…Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  199.- Nya gynekologer med Hedvig Engberg & Golbarg Vesterlund

  51:16

  Hur ser det ut med kunskapen och inställningen till klimakteriet hos den nya generationen gynekologer? Det tar vi reda på i det här avsnittet med två nyblivna specialister. Vi får veta hur utbildningens ser ut, hur den är uppbyggd och hur verkligheten ser ut. Det finns många utmaningar och politiska beslut är det som styr hur vården utformas men det går att få bra vård i Sverige och vi får veta hur man kan tänka och agera. Det är lätt att tro att vindarna blåser för hormoner, nu när forskningen tydligt visar att det finns fördelar med att ta hormonbehandling för sina klimakteriebesvär, men det finns starka krafter åt andra hållet. Vi får också höra hur läkaren ofta möter en kvinna som vill ha hjälp men inte den hjälpen som erbjuds eller faktiskt skulle ge bäst effekt. Tidspress är en utmaning eftersom läkare och patient skall förstå varandra under en ganska kort tid. Välkommen till ett avsnitt som kan ge dig en hel del tankar inför nästa vårdmöte.Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  No te pierdas ningún episodio de Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa. Síguelo en la aplicación gratuita de GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  198.- Hälsan börjar i magen med Peter Martin

  42:32

  Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt eller kanske är det tuvan som välter lasset? Den goda nyheten är att det går att göra mycket för sitt mående på egen hand. Vad hade du med dig in i klimakteriet? De flesta känner till sina svagheter men kanske kan det kännas utmanande att försöka ta tag i orsakerna eller ens förstå var man ska börja. Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin, han delar med sig av sin djupa kunskap om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage, övervikt och vilka verktyg som är mest kraftfulla. Du får konkreta råd att prova på egen hand. Redan Hippokrates sa att hälsan börjar i magen och kanske inte så konstigt eftersom det är vår yta mot omvärlden och i tarmen sitter bl a näringsupptag och immunförsvaret.Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  197.- Funktionsmedicin med Peter Martin

  44:22

  Läkaren Peter Martin har sin bas i forskarvärlden och har ett djupt intresse i människans biokemi och grundläggande funktioner. När Peter sjukskrevs för utmattningssyndrom fick han upp ögonen för funktionsmedicin och upplevde stora förbättringar i sitt mående genom att lära sig mer om hur kroppens underliggande system reagerar på det vi utsätter den för. Vi får en större förståelse för hur vården fungerar, vad läkemedel gör och vilka krafter som styr oss. Tar samhället sitt ansvar i att stötta vår hälsa? Har allmänläkarna ett omöjligt uppdrag? Vi talar också om köttkonsumtion, om vi är gjorda för veganism, blodsockrets inverkan på förbränning och boven till fetma-epidemin och hur forskningen svängt när det gäller kostens påverkan på vår hälsa. Du kan själv påverka din hälsa, det vet alla som gjort någon positiv livsstilsförändring, och bara tanken på att vi stoppar 30 ton mat i munnen under vår livstid ger oss en tankeställare.Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  196.- Utan filter med Betty Wassenius

  42:10

  Förklimakteriet är för många kvinnor en oväntad och stor utmaning. I teorin har Betty Wassenius all kunskap och bästa möjliga förutsättningar för att kunna hantera den här fasen och resten av klimakteriet. Så hur kan det ha blivit så här jobbigt med mentala symptom som inte går att få bukt med? Ett väldigt modigt, öppet och personligt avsnitt om att inte känna igen sig själv, vara rädd för att tappa ansiktet, utmaningarna med hålla fasaden uppe professionellt och hemma, trots att man är låg och utmattad och bara vill ligga i soffan. Betty är tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach. För Betty har träningen alltid varit lösningen och nu står hon där och frågar sig ”vad gör jag nu”. En gripande berättelse om hur svårt det kan vara att finna sin väg genom hormonernas berg- och dalbana, ha konstant pms, känna självtvivel och ensamhet. Nu lyfter hon på locket och önskar att fler vågar prata om klimakteriet när det är som värst.Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  195.- Universalmedicin med Carl Johan Sundberg

  38:38

  Kroppen har fantastiska system som reagerar på det vi utsätter den för. Mycket kan vi inte kontrollera eller påverka och annat kan vi styra. Avsnittet ger kunskap om cellernas uppbyggnad, arvsanlag, genetik och muskelminne som är unikt för varje kvinna. Professor Carl Johan Sundberg förklarar hur rimlig fysisk aktivitet kan ses som ett smutsigt läkemedel eftersom det har mängder av effekter. Han fortsätter: ”att träning är bra för oss kan låta lite utsmetat, men den påverkar vårt sätt att fungera på mängder av plan”. Det handlar också om trögheten i att implementera aktuell kunskap, forskning och att följa nya riktlinjer i vården och hur läkarutbildningen behöver uppdateras med mer fokus på preventiv hälsa. Vems fel är det att det händer så lite och så långsamt, trots att man vet så mycket? Lyssna, och du kommer förstå mycket mer. Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  194.- Hälsovård i klimakteriet med Lena Rindner

  43:01

  Nu finns det forskning som visar vilken typ av stöd vi kvinnor mellan 45-60 år vill ha från vården. Och det finns lösningar! Från sin plats i primärvården såg distriktssköterskan Lena Rindner ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling. Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Intressant nog så är det inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet utan man vill förstå varför man mår som man gör och slippa oroa sig för att något är fel. Urinläckage och torra slemhinnor är otroligt vanligt och det påverkar livskvaliteten enormt. Man kan ha avfärdats med ord som ”bit ihop och gilla läget för du åldras” av vården. Men det går faktiskt få hjälp och reda ut vad som är skälet till att du mår som du gör. Lena berättar också om hur många högpresterande kvinnor behöver uppmärksammas på att klimakterieåren är en sårbar tid och för att inte riskera att bränna ut sig. Man måste sakta ner och börja prioritera. Ibland kan det vara nödvändigt med drastiska åtgärder och ibland räcker det med förståelse och kunskap.Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  193.- Stark 50+ med Monika Björn

  43:54

  Att vara stark är mycket mer än att lyfta tunga vikter på gymmet, det handlar om hela du, på alla plan. Vill du vara stark och hålla dig smärtfri, vital och frisk långt in i livet så är det verkligen inte läge att låta klimakteriets symptom lägga krokben för dig. Monika Björn, klimakterieaktivist med basen i träning och friskvård, har varit tongivande i arbetet med att synliggöra och upplysa om klimakteriet i över 4 år. Nu har hon själv passerat 50 och har ytterligare fördjupat sig i ämnen och frågeställningar som berör alla oss kvinnor, allt från vilka fällor vi ska försöka undvika till vilka lösningar som finns tillgängliga. En av stötestenarna är bristen på professionellt stöd och hjälp när det gäller hormonbehandling. Monika har själv svängt från att vara motståndare till positiv förespråkare efter att ha tagit del av uppdaterad kunskap och forskning. Vi talar också om känslor kring mat, varför hård träning och bantning är den sämsta viktminskningsmetoden kring menopaus och hur vi kan hjälpa varandra och skapa förändring. Läs mer www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  192.- Bli din egen doktor med Martina Johansson

  42:44

  Bio-hacking handlar om att förstå sig själv och skaffa grundläggande kunskap om hur just din kropp fungerar för att kunna gå till botten med sina hälsoutmaningar. Martina Johanson är ingenjör i bioteknik, forskare och författare och välkänd i hälsokretsar. Det här avsnittet handlar om hur allmänna hälsoråd kan vara ganska verkningslösa eftersom vi är så olika och dina ansträngningar kanske inte ger förväntad effekt, hur du kan våga sålla i kraven från omgivningen och vilka du låter influera dig för att börja utgå från dina egna behov och förutsättningar. Martina talar också om hur du gör en livsstilsinventering, som kan vara väldigt användbart när man vill komma vidare och även när man söker hjälp i vården. Du får en inblick i det man kallar neurokemi, som handlar om att hormoner och signalsubstanser ska vara synkroniserade och dess påverkan på bl a vårt humör. Här är vi väldigt olika i vad som påverkar vår personlighet, ger driv och får oss att må bra eller dåligt. Martina ger också tips och insikter i vad som är föryngrande. Så avslutar vi med en spännande lyssnarfråga. Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
 • Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa podcast

  191.- Hjärnspöken med David Waskuri

  43:54

  Funderar du på vad som triggar känslor och i vilka situationer, vad du kan göra för att ändra invanda mönster och beteenden som går emot din kärnvärden? Det är vanligt att existentiella frågor tar större plats desto äldre man blir, samtidigt kämpar vi med bekräftelsebehov och invanda mönster. Vi möter psykologen David Waskuri som ger oss goda råd om hur vi kan undvika att leva på ett sätt som leder till sämre självkänsla och negativa tankar. Många lever ett destruktivt liv eller går emot vad man egentligen vet att man mår bra av, kanske har arv och miljö påverkat negativt eller vanor som smugit sig på. Kortsiktigt kan det vara väldigt jobbigt med förändring även om man vet att det långsiktigt blir bra. David tar också upp flera vanliga situationer han möter hos sina patienter som är relevanta för oss kvinnor i och kring övergångsåldern såsom ålderskris, problem i relationer och med föräldrarollen som föder negativa tankar om vem vill man vara. Många står inför nya utmaningar och förväntningar och kan behöva extra stöd.Läs mer på www.klimakteriepodden.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Descubre los mejores podcast en la aplicación gratuita de GetPodcast.

Suscríbete a tus podcast favoritos, escucha episodios cuando estés sin conexión y déjate sorprender por las recomendaciones personalizadas.

iOS buttonAndroid button