Utan dig - Äg din sorg! podcast

56. Elton - Herpesvirus, hjärnskada och bukspottskörtelinflammation efter Covidinfektion

0:00
1:25:48
Spol 15 sekunder tilbage
Spol 15 sekunder frem

Elton föddes några veckor för tidigt och strax efter förlossningen konstaterades det att Elton bar på ett herpesvirus som hade gett honom allvarliga hjärnskador. Han hade blivit smittad av mamma Malin, som inte visste att hon hade en herpesinfektion vid födelsetillfället.

Elton fick en tuff start i livet, där prognoserna inte såg bra ut. Men gång på gång fick han vårdpersonal att tappa hakan och familjen lärde sig att leva med begränsningar och anpassningar utifrån Eltons behov. I början av 2022 insjuknar Elton i en allvarlig bukspottskörtelinflamation, till följd av Coronaviruset som familjen tyvärr inte lyckades hålla sig ifrån.

I samband med det blir Elton inlagd på sjukhus men avvisas vård på Iva avdelningen. Personalen tar beslut om vårdbegränsningar utan att diskutera med föräldrarna eller med Eltons tidigare läkare. De resonerar att Eltons grund hjärnskada är så pass allvarlig att man inte vill riskera att han ska få mer begränsningar och de pratar om hans livskvalité. Samtidigt betonar dom att Elton är så pass stark att han kan klara av och friskna till ifrån sin bukspottskörtel inflammation , på egen hand. Man tycker alltså att han är så pass frisk att han kan överleva på egen hand, men för sjuk för att få hjälp av en iva avdelning.

Elton överlever inte inflammationen. Han dör i sjukhussängen sovandes på sin mamma och i tryggheten av att ha sin pappa bredvid. Föräldrarna ser och hör sin son ta sitt sista andetag utan att kunna hjälpa honom och nu får de leva resten av sina liv grubblandes över om iva vården hade kunnat ge dem fler dagar och fler minnen tillsammans med sin älskade Elton.

Flere episoder fra "Utan dig - Äg din sorg!"