RB-Podden podcast

RB-Podden

ringsakerblad

Podcast fra Ringsaker Blad - av ringsaksokninger, med ringsaksokninger og for ringsaksokninger (og alle andre)

26 Episoder

 • RB-Podden podcast

  #26: Skilegenden Ole Ellefsæter prater med Thor Gotaas

  1:36:10

  Ole Ellefsæter fra Nybygda er en av våre skihelter. Han ble blant annet olympisk mester på femmila under OL i Grenoble i 1968 og var i tillegg en del av stafettlaget som sto øverst på seierspallen under lekene i de franske alpene. Under VM på ski i Oslo to år før, ble det også stafettgull og en sølvmedalje på 15 kilometeren. Ellefsæter var den første nordmannen som vant Vasaloppet - i et løp der han i utgangspunktet hadde helt andre planer - og rasket også med seg flere NM-gull i friidrett. I denne episoden av RB-podden kan du høre forfatter og brumunddøl Thor Gotaas intervjue det tidligere langrennsesset om livet fram til i dag. Hør om da Ellefsæter gikk seg vill i fjellet, hør om da han holdt på å drukne i Glomma og om hvorfor han gjorde kort prosess med et par rulleski ved å bruke dynamitt. Hør om tømmerhøgging, hør om triumfene, nederlagene og hør Ellefsæter fortelle om livet som musiker - der han også gjorde suksess. 
 • RB-Podden podcast

  #25: Thor Gotaas om Berger Langmoen: Mannen fra Finnskogen som skapte et industrieventyr i Brumunddal

  59:48

  I 1922 startet Berger Langmoen fra Åsnes Finnskog opp et sagbruk i Brumunddal, og resten er historie, som man ofte sier. Det kan også kalles et eventyr. Hør forfatter og brumunddøl Thor Gotaas fortelle om mannen som ikke ønsket at arbeiderne skulle organisere seg, men som også spanderte teatertur til Oslo for 800 brumunddøler.  Hør om den skjebnesvangre augustdagen i 1934, da en diger svart røyksøyle steg til værs over Brumunddal, og hør den grusomme historien om da Langmoen ble arrestert, torturert og kastet i fengsel under krigen.  Hør om en tid der det ble servert en type mat til dem med tennene på plass, en annen type til dem med gebiss og en tredje variant til dem uten både tenner og gebiss. Hør om da Max Manus besøkte Langmoen, hør om hvem det hang bilde av i mange hjem i Brumunddal og hør om det er sant at to murere kjørte moped rundt og rundt høyt oppe på et stillas uten sikring da de drev med vedlikeholdsarbeid på den velkjente Langmoen-pipa.
 • RB-Podden podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af RB-Podden - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • RB-Podden podcast

  #24: Thor Gotaas om idrettshistorien i Brumunddal og omegn, om Raufoss-spilleren som søkte tilflukt på et hotellrom og svensken som lurte alle under et strømbrudd

  1:00:05

  Har du hørt om fotballspilleren fra Raufoss som ble truet av illsinte brumunddøler, og som måtte søke tilflukt på et hotellrom? Har du hørt om svensken som utnyttet et strømbrudd til å passere Hjallis under et skøyteløp i Brumunddal? Har du hørt om svarte penger i forbindelse med hopprenn? Forfatter Thor Gotaas tar deg med på en ferd gjennom sportshistorien i Brumunddal og omegn. Hør om Dalas Messi, hør om tida da kun de som lå for døden ikke var på hopprenn, hør om furnesingen som satte verdensrekord, hør om engelskmannen med det lange svarte håret og hør om hvorfor mange kvinner var så fysne på å se fotballkamper. 
 • RB-Podden podcast

  #23: Toftes Gave - barnehjemmet med en mørk historie

  1:14:47

  Om lag 3000 gutter fra hele landet bodde på et tidspunkt på oppdragelsesanstalten Toftes Gave på Sund på Helgøya, og veggene kan hviske om mange forskjellige skjebner. Ettermælet er en historie om vold, avstraffelser, kummerlige forhold, seksuelt misbruk, hardt arbeid og millitær disiplin. For noen, ble kanskje Toftes Gave redningen. Nesningene Rune Øygarden (62) og Lars Hasle (65) er to av dem som vet mest om historien til barnehjemmet, som var lokalisert på Sund fra 1877 til 1949. Øygarden og Hasle tar deg med tilbake i tid, og forteller om hvordan det var.
 • RB-Podden podcast

  #22: Henriette Enger (46) og Monica Østenheden (42) gjester den store juleepisoden

  51:02

  RB-podden tar for seg jula fra A til Å. Med på laget er Henriette Enger (46) og Monica Østenheden (42) fra Ringsaker kommune, og det blir pratet om juletradisjoner, julemat, barndomsminner, om å ta vare på hverandre, Prøysen, julegaver og mye mer. Hør om hvorfor Henriette trodde hun var Askepott, hør om å slå spiker gjennom korken på julebrusen, hør om hvem det er størst forventninger til når det gjelder julegaver og hør at det er noen som bruker mer tid på å lage desserter enn å steke ribba.  Helt til slutt synger også et blandet kor med rutinerte entertainere jula inn. God jul!
 • RB-Podden podcast

  #21: Tom Evensen (44) avslører en hemmelighet fra innspillingen av Farmen

  1:02:02

  I 2017 var messendølen Tom Evensen (44) å se i TV-ruta som deltaker i det populære programmet Farmen. I denne utgaven av RB-podden røper han en hemmelighet fra innspillingen han ikke har delt før, og han deler hele opplevelsen og erfaringer han gjorde, med lytterne. Han bekrefter i tillegg kanskje en vandrehistorie fra tida som fotballspiller i Brumunddal, han forteller hvorfor han ble ihuga Liverpool-supporter og han beskriver hvem han mener har putta tidenes mål på Briskeby. Til slutt får du også høre at det går mot et comeback på fotballbanen, i en klubb som ikke har stilt til dyst på seniornivå for herrer på en stund.
 • RB-Podden podcast

  #20: John Arne Holmlund (54) om dommeren som dømte fra en utedass og spilleren som spilte halvnaken

  1:04:42

  Er det sant at en fotballkamp i Gaupen ble dømt av en dommer som satt inne på en utedass? Har du hørt om Dala-Fram-spilleren som glemte å ta på seg shorts, og dermed spilte halvnaken? Er det sant at Pål Jacobsen takket nei til Liverpool fordi han skulle fiske i Åsta, og husker du bedriftskampene mellom fabrikkene i Brumunddal som samlet 4-500 tilskuere? Avismann, fotballmann og nå forfatter: John Arne Holmlund (54) fra Brumunddal er aktuell med boken «Verbale sleivspark», og gjester RB-podden for å gi noen smakebiter fra boken som byr på elleville historier fra lokalfotballen.
 • RB-Podden podcast

  #19: Roger Andreassen (62) og Torbjørn Hovde (71) om Moelvs historie

  1:15:41

  Lokalhistorikerne og lokalpatriotene Roger Andreassen (62) og Torbjørn Hovde (71) gjester RB-podden for å fortelle historien om stasjonsbyen Moelv. Hør hvorfor Storgata er så luftig, hør hvorfor Moelven Cellulosefabrikk gikk over ende, hør om hvor det mest sannsynlig ble flagget først i Ringsaker 8. mai 1945 og hør hvorfor Andreassen fortsatt krøller tærne når han tenker på åpningen av Mjøsbrua i 1985.
 • RB-Podden podcast

  #18: Trond Svendsen (45) om hvordan en beskjeden kar fra Moelv ble en landskjent artist

  1:07:48

  Trond Svendsen (45) har de siste årene seilt opp som en av landets ypperste Americana-artister, og arrangerte i sommer festival i hagen på småbruket i Furnesåsen.  I denne episoden av RB-podden, forteller 45-åringen om hvordan det gikk til at en beskjeden kar fra Moelv nå turnerer landet rundt. Hør også Svendsen fortelle om hvilken betydning Vazelina har hatt for ham, hør om låta som ble skrevet i en rettssal på Tinghuset i Hamar, hør om reisene i USA, hør om novellesamlingen som er på veg, hør om de glade dager på Cafe 108 og hør hva artisten og journalisten drømmer om at framtida skal bringe. 
 • RB-Podden podcast

  #17: Helene Guåker (36) om å leve under fattigdomsgrensen og om å bli sensurert av lokalpressen.

  1:15:56

  Forfatter Helene Guåker (36) fra Nes har gitt ut seks romaner og to diktsamlinger, og hun er mest sannsynlig en av de få som har blitt sensurert av Ringsaker Blad. Men RB-podden frister lykken, og nesningen snakker om oppveksten på Nes, om et sparsommelig liv som forfatter, om miljø og klima og hun får nesten lov til å si sin mening om Mjøstårnet.

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2021radio.net logo