Hjärta och hjärna podcast

Hjärta och hjärna

UR – Utbildningsradion

Podd med doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström, som synar olika påståenden. Med hjälp av vetenskapen kommer de fram till om det är sant, falskt eller mittemellan

70 Episoder

 • Hjärta och hjärna podcast

  På divanen

  44:14

  "Psykologer blir psykologer för att de själva har psykiska problem", påstås det ibland. Vissa menar att psykoanalys bara går ut på att man ligger på divanen och snackar skit om sina föräldrar. Andra säger att psykoterapi inte kan skada, eftersom det bara är samtal. Emma Frans och Maja Åström synar påståenden om psykologi, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt och mittemellan. Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, medverkar som expertgäst.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I omställningen

  45:18

  Människan står inför sin kanske största utmaning någonsin, klimatförändringarna. Forskarvärlden står enig och majoriteten av oss vet hur illa det är ställt, ändå har vi svårt att ställa om. För att slippa förändra vår livsstil och minska koldioxidutsläppen, tar vi till olika argument. Maja och Emma tittar på några av de vanligaste skälen. Till sin hjälp har de Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns Högskola som forskat runt denna typ av argumentation.
 • Hjärta och hjärna podcast

  Gå ikke glip af nogen episoder af Hjärta och hjärna - abonnér på podcasten med gratisapp GetPodcast.

  iOS buttonAndroid button
 • Hjärta och hjärna podcast

  Hos djuren

  35:54

  Hur klok är ugglan? Ägnar sig rovdjur åt lustmördande? Tappar ödlan sin svans - och växer det ut en ny efteråt? Maja Åström och Emma Frans synar olika påståenden, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt eller mittemellan. Den här gången handlar det om sådant vi säger om djur. Expertsvar får vi från gästexperten Ewa Wikberg, biolog med zoologisk inriktning och zoologisk chef på djurparken Nordens Ark.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I ensamheten

  43:41

  Maja Åström och Emma Frans synar olika påståenden om ett ämne, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt eller mittemellan. Den här gången handlar det om ensamhet och påståenden som att "svenskarna är det ensammaste folket i världen", "skärmar gör dig asocial", "bebisar dör utan beröring" och "män är oftare barnlösa nuförtiden än förr". Svar får vi av gästexperterna Helena Wasling, författare och docent i fysiologi samt Elza Dunkers, författare och docent i pedagogiskt arbete.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I soporna

  34:50

  Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar ett knippe påståenden om sopor, lutar sig mot vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vår dynamiska duo skärskådar yttranden som "det är ingen idé att sopsortera - allt blandas till slut ändå", "dina sopor berättar vem du är" och "sophämtning räddar liv". Experthjälp får de av Anna Fråne, forskningsingenjör och projektledare på IVL - Svenska Miljöinstitutet samt av doktorn i kulturantropologi Katarina Graffman.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I rymden

  41:39

  Vi dissekerar sådant som sägs om rymden: i rymden kan ingen höra dig skrika, du blir längre efter att ha tillbringat tid på en rymdstation, Mars knappa 40 minuter längre dygn kan förstöra alla planer på kolonisering. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan Gästexperter är Lars Mattsson, forskare och astrofysiker vid Nordita, Freddy Grip, museipedagog på Tekniska museet samt psykologen Björn Hedensjö.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I intelligensen

  45:10

  Emma Frans och Maja Åström synar ett antal vanliga påståenden om intelligens, ställer dem mot vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vi hör också Maria Gunther, doktor i partikelfysik, författare och vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter samt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I tvättstugan

  38:41

  Med hjälp av vetenskapen synar Emma Frans och Maja Åström en samling vanliga påståenden om tvättstugor och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mitt emellan. "Den gemensamma tvättstugan i lägenhetshus är en svensk uppfinning", "tvättmaskinen är en uppfinning från 1900-talet", "tänk på din grannes hjärta och ta bort luddet ur torktumlaren" och "i framtiden kommer vi tvätta kläderna utan vatten". Gästexperter är etnologen Kristina Lund samt psykologen Björn Hedensjö.
 • Hjärta och hjärna podcast

  Hos insekterna

  30:22

  Bränns humlor - eller sticks de med gadd? Är bålgetingar snälla? Gillar myggor att sticka vissa mer än andra? Är färre mosade insekter på bilens vindruta ett bevis på insektsdöden? Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström tar hjälp av Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, för att ta reda på om sådant som sägs om insekter är sant, falskt eller mittemellan.
 • Hjärta och hjärna podcast

  I trafiken

  36:44

  Maja Åström och Emma Frans synar en bunt vanliga påståenden om trafik och tar med hjälp av vetenskap och expertis reda på vad som är sant, falskt eller mittemellan. Du har kanske hört påståenden som att "du kan få fängelse om du cyklar alkoholpåverkad", "cykelhjälmstvång skulle få färre att cykla" eller "A-traktorer har ökat i antal det senaste året". För att reda ut sanningshalten begär Emma och Maja handräckning av Fredrik Bohlin, rådman vid Ystad tingsrätt, samt Janike Rudert, sektionschef på Transportstyrelsen.

Få adgang til hele det store podcastunivers med gratisappen GetPodcast.

Abonnér på dine favoritpodcasts, lyt til episoder offline, og få spændende anbefalinger.

iOS buttonAndroid button
© radio.de GmbH 2022radio.net logo